Leica S (typ 007) er ferdig med svangerskapet

Det er ikke uvant at Leica forhåndsannonserer nyheter lenge før produktene faktisk foreligger. Når Leica S (typ 007) lanseres er det derfor uten store overraskelser i ermet. Profesjonelle mellomformatskameraer selges ikke med hornorkester og opptog. Selv om det kommer fra Wetzlar i Tyskland.

Leica S er en litt stor speilrefleks (ikke mange millimeter større enn en EOS 5D, og mindre og lettere enn EOS 1D X eller Nikon D4) med «mellomformat» bildebrikke som er mer enn 50 % større enn 24×36 mm. Fotografi har tidligere testet Leica S2, forgjengeren, og rakk å kikke litt på «007» på Leicas stand for snart ett år siden på Photokina i 2014, men det ville være løgn å si at vi har testet det, heller ikke rukket å danne oss et førsteinntrykk.

På Photokina i september 2014 kunne Leica-importør Katrine Adler-Gjerde presentere en vegg full av nye produkter. Men først et år senere kommer nye Leica S i butikkene.
På Photokina i september 2014 kunne Leica-importør Katrine Adler-Gjerde presentere en vegg full av nye produkter. Men først et år senere kommer nye Leica S i butikkene.

Men når vi ser på spesifikasjonene og hva som er nytt siden forgjengeren (et fantastisk kamera på mange måter), skrus forventningene høyt. For hør bare her på kortversjonen:

Ny 37,5 Mp Leica CMOS bildebrikke som skal klare et eksponeringsomfang på hele 15 blendertrinn. 4K video (Cine 4K) i Super 35-format, samt Full HD i bildebrikkens fulle bredde. Stereo lyd inn og ut, ren ukomprimert HDMI ut, fokuskonturer (peaking) og tidskode. USB 3.o, WLAN og GPS, Live View med AF og helt ny Af med høyere ytelse. Serieopptak inntil 3,5 bilder/sekund, og en nykonstruert bajonettfatning i rustfritt stål, samt en lukker som gir minimum 150.000 eksponeringer. Her er også egne spor for både Compact Flash-kort og SD-kort.

Leica S ser ut som og benyttes som en vanlig speilrefleks. Men med Leicas «DNA» kan du konsentrere deg mer om å fotografere enn å trykke på knapper.
Leica S ser ut som og benyttes som en vanlig speilrefleks. Men med Leicas «DNA» kan du konsentrere deg mer om å fotografere enn å trykke på knapper.

Leica S har økt opptakshastigheten til mer enn det dobbelte, og klarer med en 2 GB stor buffer å la fotografen følge bevegelige motiver med . Her er absolutt ingen elektronisk søker, men en meget stor og tydelig optisk speilsøker med elektronisk vater. En egen app for iPhone og iPad lar deg fjernstyre kameraet og vurdere bildene eksternt via WiFi, og GPS-funksjonen gjør det mulig å lagre geografiske navn automatisk som nøkkelord i bildekataloger.

Lukkeren klarer inntil 1/4000 sekund, og med CS-objektivenes innebygde sentrallukker klarer kameraet å synkronisere blitz med lukkertider inntil 1/1000 sekund. Den hurtige bildebrikken er også følsom, og klarer et ISO-område på 100–12500. Til Leica S leveres 10 systemobjektiver, ett av dem tilt/skift, og seks av objektivene har sentrallukker. Det finnes egne adaptere for Hasselblad (H- og V-optikk), samt Contax 645 som støtter automatikk, også autofokus.

Leica S er også solid værtettet og bygget for å tåle fotografering på dager der både fotograf og kamera kan tenkes å lengte etter studio. Kameraet er leveringsklart i løpet av september og vil koste ca. 190.000 med moms.

More from Toralf Sandåker
Ny vidvinkelzoom fra Fujifilm
I dag lanserer Fujifilm sin lenge bebudede supervidvinkelzoom, Fujinon XF 10-24mm f/4...
Read More
0 replies on “Leica S (typ 007) er ferdig med svangerskapet”