Førsteinntrykk: Leica X Vario – tysk kompakt med zoom

Her ern den nye Leica X Vario med 18-46 mm zoom.
Her ern den nye Leica X Vario med 18-46 mm zoom.
Her er den nye Leica X Vario med 18-46 mm zoom.

Ryktene stemte: her er det nye Leica X Vario kompaktkameraet. Bygget i Tyskland på samme konsept som Leica X og Leica X2, men med zoomobjektiv. Vi fikk en liten time sammen med nykomlingen.

Kameraet har en 16 megapiksler APS-C CMOS-brikke, antakelig ganske lik den som sitter i Leica X2. Men som det første kompaktkameraet med bildebrikke i denne størrelsen kommer Leica X Vario med et zoomobjektiv. Objektivet er en Leica Vario Elmar 18-46mm f/3.5-6.4 ASPH, tilsvarende bildevinklene til 28-70 mm i småbildeformat. Det er ikke et objektiv som er laget for å være minst mulig. Det føles virkelig solid, og gir kameraet et bedre grep enn Leica X og X2. Objektivet er konstruert med 9 elementer i 8 grupper, hvorav to elementer er asfæriske.

Nytt er også at Leica X Vario tar opp video i Full HD 1920 x 1080 piksler med 30 bilderuter i sekundet. Videoformatet er MP4, som er raskt å formidle videre til web-publisering og sosiale medier. Kameraet ta opp stereo lyd, og har filter mot vindstøy.

Design og funksjoner henter mye fra Leica X, men fronten har fått en umiskjennelig referanse til Leica M. Kameraet har ikke søker (men kan bruke den digitale søkeren Leica EVF2 Viso-Flex på 1.4 megapiksler, som må kjøpes ekstra). Den 3 tommer store skjermen er virkelig bra, med en oppløsning på 921.000 piksler viser den også godt med detaljer. Autofokusen er etter hva vi kan se på et kort førsteinntrykk meget kjapp, også i dunkel innebelysning på telefoto med den svake lysåpningen f/6.4. Leica C Vario klarer serieopptak inntil 5 bilder/sek i serier på inntil 7 bilder med kombinasjonen JPEG+DNG-filer. Leica har valgt DNG-formatet som vanlig, og gjør dermed råfilstøtte viden tilgjengelig. Med kameraet følger dessuten en full lisens til Adobe Photoshop Lightroom (lastes ned). Leica X Vario har ISO-følsomhet fra 100 til 12500 og lukkertider fra 30–1/2000 sekund. Bildekvaliteten kan vi ikke bedømme før vi får laget en ordentlig test, men er den på høyde med X2 eller bedre, har Leica-venner mye å glede seg til.

Leica X Vario er i salg i utvalgte butikker fra i dag, og prisen er ca. 20.000 kroner.

Mer informasjon hos importøren, Bresson AS.

Leica-X-Vario-front_EVF2 Leica-X-Vario-front_viewfinder-36mm Leica-X-Vario-front Leica-X-Vario-left Leica-X-Vario-right Leica-X-Vario-top

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Testbilder fra Sony Alpha SLT-A99
Sony Alpha SLT-A99 ble fyldig testet i Fotografi nummer 2 2013. Her...
Read More
0 replies on “Førsteinntrykk: Leica X Vario – tysk kompakt med zoom”