Leif Preus død

Fotograf Leif Preus døde i morges, 85 år gammel.

 

Leif Preus var selvlært som fotograf. Etter åtte år som undervisningsoffiser  i Marinen etablerte han sin egen fotoforetning i 1965, Preus Foto AS. Bedriften vokste til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede.. Preus Foto ekspanderte kraftig i 1980- og 1990-årene og hadde i sine glansdager over 200 ansatte og mer enn 40 fotobutikker.

Leif Preus grunnla Preus Fotomuseum i 1976, samlingene skulle senere danne grunnlaget for det nasjonale fotomuseet Preus Museum. Preus grunnla videre fotografkjeden Color Art Photo. Han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 2003.

– Leif Preus er nok den fotografen som har betydd mest for norsk fotografi i vår tid, sier fotograf Morten Krogvold. – Preus har også betydd utrolig mye for meg personlig, og jeg har hatt stor glede av hvordan han delte sin kunnskap. Jeg hadde faktisk min første separatutstillng i Preus fotomuseums galleri og husker med stor glede kveldene i museet da Leif Preus åpnet skuffene og introduserte oss for det ene fotografiske mesterverket etter det andre. I de siste årene var det flott å ha ham på Nordic Light, både jeg og publikum satte stor pris på hans engasjement.

Preus2
For et par år siden oppsummerte Leif Preus sitt fotografiske liv med en gedigen utstilling i Horten. (Foto: Morten M. Løberg)

 

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Avgangselever stiller ut
Avgangsstudentene ved Bilder Nordic School of Photography viser hva de er gode...
Read More
2 replies on “Leif Preus død”
  1. says: Knut Førsund

    Takk for alt du har gjort og betydd for norsk fotografi! Du vil bli savnet, men ikke glemt. God reise inn i evigheten.

  2. says: Tommy Næss

    Ingen tvil om at vi nå har mistet en mann som har betydd mye for fotografi i Norge, og det gjennom en lang mannsalder. Hadde den glede å overvære et foredrag med han i forbindelse med jubileumsåret til Oslo Kameraklubb for et par år siden, og det står igjen som et godt eksempel på såvel hans formidlingsglede såvel som hans erfaringsbaserte kunnskaper. Kondolerer til familie og pårørende.

Comments are closed.