Marcel Leliënhof: Helvetes Engler

© Marcel Leliënhof

Marcel Leliënhof er aktuell med både utstilling og ny bok. Med Helvetes Engler har Leliënhof tilbrakt fem år med Hells Angels MC Norway, hvor han har fotografert dem gjennom livets harde og gode dager.

Helvetes Engler er et samarbeid mellom Hugo Lauritz Jenssen som har skrevet og Marcel Leliënhof som har tatt bildene. Bokens konsept er tydelig fra første blikk. Den har en læraktig overflate preget med den fjærkledte hodeskallen de fleste gjenkjenner som Hells Angels varemerke. Det er en tykk bok trykket på matt papir med en tonalitet som kan minne en om Easy Rider, filmen fra 1969.  Boken er delt inn i to hoveddeler. Den første er en oversikt over de kulturelle retningslinjene innenfor klubben,  mens den andre er organisert etter de forskjellige lokalklubbene.

– Jeg tenkte egentlig at bildene skulle være mer Irving Penn aktige, portretter med hvit bakteppe, tatt ut av deres normale omgivelser. Men da jeg begynte å fotografere ble det klart for meg at det ikke gikk. Det var så mye å se på og jeg ville få med så mange detaljer som mulig i bildene, sier Marcel Leliënhof.

Mens vi står og snakker på boklanseringen er det flere HA-medlemmer som kommer for å gi klemmer og gratulere, i tillegg til å få bøkene sine signert. Store deler av gjengen er samlet for lanseringen av boken, men også for å se bildene av seg selv hos Historisk Museum.

– Jeg tror det er fordi de kjenner seg igjen. Det hadde vært rart hvis de følte at bildene ikke representerte dem. Det var også en viktig del av prosjektet for meg at boken skulle representere dem på en måte de også kunne sette pris på.

© Marcel Leliënhof
© Marcel Leliënhof

I den første seksjonen av boken er det inkludert en ordliste over unike HA-uttrykk som ”Big House Crew” og ”HA” som står for ”medlemmer som for tiden sitter i fengsel” og ”Hells Angels”. Her har bildene en typografisk stil, der vi får en oversikt over forskjellige klubbjakker og Harley-Davidson motorsykler. Det er også i denne delen at vi får en introduksjon til klubbens dannelse i Norge.

Den andre delen inneholder redaksjonelle portretter av medlemmene i de forskjellige avdelingene, i tillegg til mer personlige bilder. Blant de mer personlige fotografiene har Leliënhof også inkludert klubbmedlemmenes egene bilder.

– Vi har brukt HA’s egene bilder fordi de er fra en tid som jeg aldri kunne dokumentere, og jeg synes det ble for dumt å ekskludere alt som var før 2009. Det skaper også en god blanding mellom det mer stiliserte og det rent dokumentariske, forteller Leliënhof.

I denne delen av boken får vi et visuelt innblikk i hva som skal til for å vedlikeholde klubbens identitet; tatoveringer, familie og vedlikeholdet av den dyrebare Harley-Davidson.

© Marcel Leliënhof
© Marcel Leliënhof

Boken er et interessant samarbeid mellom fotograf og subjekt og befinner seg i en ”krysning av  fotoreportasjen og et antropologisk feltstudie” som  Jenssen beskrev den selv. Hells Angels har selv skrevet forordet til boken hvor de presiserer at alle som er fotografert har gitt sitt samtykke. Fotografen og forfatteren har også hatt friheten til å publisere det de selv ønsket. Helvetes Engler er en helhetlig bok som gir deg innblikk i en subkultur de fleste kun kjenner fra avisoverskriftene.

– Å lage denne boken har vært en læringsprosess der jeg har måttet forstå bikermiljøets kodeks slik at boken skule bli riktig og stå for noe som miljøet kunne kjenne seg igjen i. Jeg håper at boken ikke bare blir bladd i, men at den blir lest. For den handler faktisk om at vi lever i et fritt land der vi har lov til å leve de livene vi lever. Det er mye frykt i samfunnet vårt og folk er redde for det de ikke kjenner. Det er derfor utrolig viktig at vi lærer hverandre å kjenne slik at vi kan leve sammen ”.

Leliënhof avslutter så samtalen vår med et smil der han forteller meg at han nå føler seg nærmere der han begynte.

– Da jeg dro til London for studere var det Magnumfotograf jeg ønsket å bli, og de er jo dokumentarfotografer. Og det er dokuentarfotografiet jeg er glad i, så det har vært fint å ha fri utfoldelse innenfor sjangeren i dette prosjektet, sier Leliënhof.

© Marcel Leliënhof
© Marcel Leliënhof

Serien er også blitt til en utstilling, men det er ikke store plassen som er viet til prosjektet i tredje etasje av Historisk Museum. Men selv om plassen er liten er det mye informasjon å hente. Rommet er fylt med bannere, hjelmer, et sverd og en Harley-Davidson, en 1948 Panhead, i midten av rommet. Utstillingen inneholder også bilder som ikke ble med i boken.

– ”Kill your darlings, som det heter”, forklarer  Leliënhof. – Det er ikke alt som får plass i en bok og da passer det fint med en utstilling der resten av bildene får en sjanse til livets opphold også.

Utstillingen åpnet 22 mai i Historisk Museum Fredriks gate 2 (ved Tullinløkka)

www.khm.uio.no

Helvetes Engler er utgitt på Font Forlag.

www.fontforlag.com

Written By
More from Elli Trier
3 på rad: Helgens utstillinger
I disse dager er det flere utstillinger det er verdt å få...
Read More
One reply on “Marcel Leliënhof: Helvetes Engler”

Comments are closed.