Marteline Nystad vant første runde av Årets fotograf

1. plass. Foto: Marteline Nystad.

Nytt i år er at man kan sende inn bidrag til konkurransen digitalt. Første runde hadde tema «Fritt motiv» og det kom inn rekordmange bidrag. Blant mange gode bidrag stakk Marteline Nystad av med seieren.

Denne runden av Årets fotograf ble juryert av Katinka Hustad. Her er hennes refleksjoner rundt de innsendte bidragene:

«Fotografiet er den største nøkkelen til ALT i verden!», var det første de fortalte meg. Jeg var fotopraktikant i den danske avisen Politiken. Og jeg ble overveldet. Kategorien «Fritt motiv» åpner verden på samme måte. Fra det ytre til det indre. Fra det nære og personlige, til det distanserte og estetiske. Fra fantasi og iscenesettelse, til hverdagen som sitter helt stille på kjøkkebenken. Og det er ingen regler.

Å juryere over 500 bidrag som spriker i alle frihetens retninger, er like overveldende. Hvordan argumentere for at et bilde er sterkere enn et annet, når de er som tatt fra forskjellige planeter? Og hva er av betydning for meg, i et fotografi?

Et bildeutvalg er subjektivt, slik musikk og film er det. Jeg har min tolkning, mine preferanser, slik du har dine. For meg er innhold viktigere enn form og teknikk. Jeg må kjenne noe, i magen. Å se et bilde er følelsen av å åpne en dør på gløtt, se inn og finne dette lerretet som kleber seg til virkeligheten. Er bildet for pent, blir jeg raskt ferdig med det. Jeg vil oppleve. Jeg vil utfordres. Jeg vil forstå. Alt gjennom å føle.

Mine tre favoritter, og flere av bildene jeg har gitt to og fire poeng, møter mine behov på ulike måter. Når det gjelder det øvrige innsendte materialet:

Jeg tror fotografer, meg selv inkludert, gjør det ofte unødig vanskelig for oss selv. Vi tror at mennesker eller situasjoner vi fotograferer ikke er interessante nok. Derfor forsøker vi på alle andre måter å gjøre bildet interessant. Vi finner location, lys, mønstre og avanserte refleksjoner i bilvinduer og speil. Vi sminker, kler opp og av, iscenesetter og redigerer oss bort i et uendelig hav av filtre og effekter.

Jeg tror vi gjør lurt i å tro på det som skjer fremfor oss, at virkeligheten er god nok i seg selv – i kraft av å være seg selv.»

Vi gratulerer Marteline med seieren og et nytt kamera fra Canon, et Powershot s 200.

Neste rundesom er åpen for innsending har tema Sorthvitt og juryeres av Morten Krogvold. Innsendingsfrist er 10. september. Nytt i år at at Fotografi arrangerer en juryert utstilling i slutten av november på Fotografiens hus med de beste bildene fra alle rundene. Les mer om konkurransen her: Årets fotograf 2015.

Katinka Hustad. Foto: Peter Klint
Katinka Hustad. Foto: Peter Klint

Katinka Hustad (1991) studerer fotojournalistikk på Høgskolen i Oslo og Akershus. Som en del av sitt utdanningsforløp, har hun vært fotopraktikant i den danske avisen Politiken i 18 måneder. Hun har tidligere studert film- og litteratur i London.

I galleriet under kan du se bildene som fikk de høyeste poengsummene. Alle poengivende bilder ble publisert i Fotografi #4 2015.

More from Kristin Skåmedal
Jens Haugen «Årets fotograf» fjerde år på rad
Jens Edgar Haugen har gjort den helt unike bragden å bli Årets...
Read More
0 replies on “Marteline Nystad vant første runde av Årets fotograf”