Mary Ellen Mark: The Prom

«Prom» er Mary Ellen Marks seneste prosjekt, som hun også presenterte på Nordic Light sammen med ektemannen Martin Bell. Boken med samme tittel ble lansert for en tid tilbake, og har høstet meget gode kritikker i USA.

Prom, som egentlig er en slags high school avslutningsfest i USA, har alltid vært en av den amerikanske ungdommens viktigste ritualer. Det er en dag ingen glemmer – en dag full av drømmer og forhåpninger. Mange beholder fotografiene fra denne dagen gjennom hele livet.

Mary Ellen Mark tok bildene til boken «Prom» i tidsrommet 2006 til 2009, der hun besøkte 13 skoler fra hele USA. På hver skolefest scannet hennes medarbeidere dansegulvet, på jakt etter interessante Prom-modeller som de fotograferte – og deretter sendte bildene videre til Mark som hadde rigget et eget studio i nærheten. Mark er en stor fan av det enorme 20 x 24 tommer store Polaroid kameraet, som hun har brukt gjennom mange år (bl.a. på prosjektet «Twins»). Kameraet som veier over hundre kg finnes kun i seks eksemplarer. – Jeg elsker Polaroid-prosessen og bildene blir fantastiske, sier Mary Ellen Mark.

Mange av ungdommene hadde ingen ide om det å bli fotografert av Mary Ellen Mark. Det var bare en del av festen. Men ansikts-utrykkene deres avslører ungdomstidens kompleksitet. De krever nærmest din oppmerksomhet – å bli tatt mer alvorlig. Til Prom kommer man som par, og en av de tingene som slår deg ved Mary Ellen Marks bilder av dem, er hvor mye de fremstår som flyktige ekteskaps-par. Kanskje er det en liten prøve på hva som kommer i det voksne liv. Mange av ungdommene i Marks bilder har imidlertid allerede erfart den voksnes verden – som graviditet, kjærlighet og alvorlig sykdom.

– Jeg var på jakt etter studenter som representerte ulike bakgrunner, personligheter osv., sier Mark. – Vi hadde satt av 20 minutter til hvert utvalgte par, men det kunne drøye noe lenger dersom lyssettingen krevde justeringer. Den var omfattende og pinlig nøyaktig. Med Polaroid kan du ikke gå i mørkerommet å gjøre justeringer. Jeg prøvde å ta tre unike bilder av hvert par, sier Mark.

Boken «Prom» inneholder 129 svart/hvitt portretter. Mark besøkte 13 high schools, valgt på bakgrunn av etnisk mangfold blant studentene – et viktig krav fra Marks side. En film (på DVD) av Martin Bell som behandler prosjektet følger boken med Mary Ellen Marks portretter av amerikansk ungdom. Boken blir garantert en av de viktigste fotografiske utgivelsene i år. «Prom» som er utgitt av Paul Getty Museum inneholder også sitater fra intervjuer med dem som er portrettert i boken.

www.maryellenmark.com

Tags from the story
Written By
More from Tore
Den beste fotoboken i de siste 25 år?
The British Journal of Photography har bedt et kvalifisert utvalg kuratorer og...
Read More
0 replies on “Mary Ellen Mark: The Prom”