McCurry blir trekkplaster på Nordic Light

Steve McCurry: Fishermen, Weligama, South coast, Sri Lanka, 1995

En fargefotografiets mester kommer til Nordic Light i år. Festivalen har jobbet i flere år for å få Steve McCurry til Kristiansund. Han er aller best kjent for bildet av en afgansk jente i en flytningeleir.

Inspirerende, fantastisk, legendarisk og verdens beste dokumentarfotograf! Superlativene hagler når  Nordic Light omtaler Steve McCurry. Nå gleder festivalledelsen seg til at McCurry kommer i april.

Steve McCurry, som er født 1950 i Philadelphia, ble verdenskjent etter å ha tatt det ikoniske bildet av flyktning-jenta Sharbat Gula i 1984. «Afghan Girl», jenta med de grønne øynene, har blitt det mest berømte bildet i National Geographics historie. Bildet er et slags Mona Lisa fra en flyktningeleir og ble et symbol på menneskehetens utholdenhet.

Mange av Steve McCurrys bilder er tidløse klassikere som er brukt som CD-covere og førstesider. Han utforsker farger hele tiden, og har i følge kritikerne flyttet fargefotografiet opp i en egen divisjon, både rent dokumententarisk og med sine portretter.
McCurry studerte filmhistorie, filmproduksjon og teaterkunst før han fant ut at han skulle satse på fotografering. Interesse ble vekket med fotooppdrag for avisen  The Daily Collegian og karrieren som fotojournalist fikk en pangstart med dekningen av den russiske krigen i Afghanistan.Han kledte seg i de innfødtes klær og krysset grensen fra Pakistan til det opprørskontrollerte Afghanistan rett før den russiske invasjonen. Da han reiste fra landet hadde han en haug med filmruller sydd inn i fôret i klærne. Bildene hans var blant de første vi fikk se fra konfliktområdet, og ble publisert verden rundt. Han mottok Robert Capas gullmedalje for beste utenlandske fotorapport.

McCurry har dekket internasjonale konflikter, blant annet krigen mellom Iran og Irak, Beirut, Kambodsja, Filippinene og i Afghanistan og oppløsningen av det tidligere Jugoslavia. Arbeidet hans er publisert i magasiner verden over, og han er fast bidragsyter til National Geographic, med dokumentarbilder fra Tibet, Burma, India og en rekke andre land. Han har dessuten vært medlem av Billedbyrået Magnum siden 1986.

Se hele programmet for Nordic Light her.

Steve McCurry: Fishermen, Weligama, South coast, Sri Lanka, 1995
Steve McCurry: Fishermen, Weligama, South coast, Sri Lanka, 1995
Steve McCurry: Afghan Girl
Steve McCurry: Afghan Girl
Steve McCurry:Boy in mid-flight, Jodhpur, India, 2007
Steve McCurry:Boy in mid-flight, Jodhpur, India, 2007

 

 

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Ny Nikon fyller marginalt behov?
Nikon lanserer i dag Nikon D600, et fullformat kamera med 24 megapiksler...
Read More
0 replies on “McCurry blir trekkplaster på Nordic Light”