Millionkrav mot fotograf Arne Knudsen

Det vanket blomster da Arne Knudsen hadde solgt fotosamlingen sin til Sparebankstiftelsen DnBNOR og en utstilling med bilder fra samlingen ble presentert på Norsk Teknisk Museum i 2009. Nå venter rettsak. (Foto: Morten M. Løberg)

Til uka starter rettsaken Sparebankstiftelsen DnBNOR har anlagt mot fotograf Arne Knudsen. Knudsen solgte foto- og bildesamlingen sin til Sparebankstiftelsen for svimlende 75 millioner kroner. Nå føler stiftelsen seg lurt.

Sparebankstiftelsen DnBNORs kjpøp av Arne Knudsens fotosamling er den største enkelttransaksjon vi kjenner til i norsk fotoverden. Til sammenligning kan nevnes at Staten og Vestfold fylkeskommune betalte i underkant av 40 millioner for Preus fotomuseum i sin tid. Mange hevet øyebrynet da kjøpesummen for Knudsens samlinger ble kjent. Summen virket uforholdsmessig høy.

Samlingen ikke som lovet

Etter det Fotografi.no erfarer hevder Sparebankstiftelsen at deler av Knudsens samling har skader på grunn av for dårlig oppbevaring, at den inneholder bilder som fotograf Arne Knudsen eller Knudsens fotosenter ikke har rettighetene til og at samlingen ikke inneholder så mange bilder som oppgitt. Det skal dessuten være en rekke duplikater av bilder i samlingen. Sparabankstiftelsen krever betydelig prisavslag eller heving av kjøpet. Kilder som står Sparebankstiftelsen nær har tidligere sagt at stiftelsen føler seg lurt av Arne Knudsen.

Misforståelser

Forliksforhandlinger har ikke ført fram og saken skal opp for Oslo tingrett mandag. Det er satt av syv dager til saken.

Fotograf Arne Knudsen mener saken bygger på rene misforståelser. Det har vært klart hele tiden at Knudsens fotosenter har en rekke bilder i kommisjon, og det ble aldri oppgitt noe eksakt antall bilder i samlingen, har Arne Knudsen tidligere sagt til Fotografi.no. Uansett har antallet fire millioner bilder blir oppgitt av alle som har omtalt kjøpet.

Ingen av partene i saken har besvart Fotografi.nos henvendelser denne uka.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
90 år: Oslo kameraklubb med jubileumsutstilling
I tre uker kan du se Oslo kameraklubbs juryerte medlemsutstilling på Kafé...
Read More
0 replies on “Millionkrav mot fotograf Arne Knudsen”