Millionstrid om fotosamling: Ble ikke enige

Det vanket blomster da Arne Knudsen hadde solgt fotosamlingen sin til Sparebankstiftelsen DnBNOR og en utstilling med bilder fra samlingen ble presentert på Norsk Teknisk Museum i 2009. Nå venter rettsak. (Foto: Morten M. Løberg)

Det går mot rettsak mellom Sparebankstiftelsen NOR og fotograf Arne Knudsen. Striden står om Knudsens fotosamling som Sparebankstiftelsen NOR kjøpte for 75 millioner kroner. Stiftelsen hevder de ikke har fått det det har betalt for.

Striden har vært søkt løst gjennom et såkalt forberedende rettsmøte som ikke førte til enighet. Administrerende direktør Frode Helgerud i Sparebankstiftelsen NOR bekrefter at uformelle forhandlinger etter rettsmøtet tidligere i sommer har heller ikke ført fram.

– Det er ikke oppnådd enighet. Om det blir det kommer avgjørelsen når den kommer. Det er ikke mulig å forutsi et eventuelt tidspunkt, skriver Helgerud i en epost til Fotografi.no. Saken er berammet for retten i november.

Strid om innhold og rettigheter

Sparebankstiftelsen NOR hevder etter det Fotografi.no erfarer at samlingen de har kjøpt ikke inneholder det antall bilder den er sagt å romme. Fotograf Arne Knudsen hevder på side at noe antall ikke var angitt. Uansett har antallet fire millioner bilder blir oppgitt av alle som har omtalt kjøpet. Sparebankstiftelsen NOR hevder videre at deler av samlingen har skader på grunn av for dårlig oppbevaring, og at den inneholder bilder som fotograf Arne Knudsen eller Knudsens fotosenter ikke har rettighetene til.

Krever millionavslag

Kilder som kjenner saken sier til Fotografi.no at Sparebankstiftelsen NOR føler seg lurt og at de krever “et betydelig prisavslag” eller erstatning fra fotograf Arne Knudsen og Knudsens fotosenter. Det er også spekulert i om stiftelsen vil kreve kjøpet hevet. Rettsaken berammet for Oslo tingrett 14. november. Det er satt av syv dager til saken.

Fotograf Arne Knudsen har tidligere gitt uttrykk for at saken etter hans mening bygger på rene misforståelser og han ikke har gitt opp håpet om at partene finner en minnelig løsning. At man etter flere uker med forhandlinger tidligere i sommer ikke synes nærmere en løsning viser at det ikke blir enkelt.

More from Morten M. Løberg
Trondheim dokumentarfestival favner vidt
Siste helg i november blir det film og fotografi i skjønn forening...
Read More
0 replies on “Millionstrid om fotosamling: Ble ikke enige”