Min Rolleiflex

Kameraprodusenter kommer og går. Noen endrer navn, andre blir solgt og gjenoppstår under nye navn. Nå er DHW Fototechnik konkurs.

DHW Fototechnik? Selskapet overtok restene etter Franke & Heidecke, grunnlagt av Paul Franke and Reinhold Heidecke i Braunsweig i Tyskland i 1920. Selskapet skulle senere komme til å introdusere ett av de mest klassiske mellomformatkameraene i perioden etter andre verdenskrig; det toøyde Rolleiflex-kameraet.

Rolleiflexen kjennetegnes av to objektiver i front og en sjaktsøker på toppen. Det øverste objektivet gir et søkerbilde på mattskiven i sjaktsøkeren, det nederste objektivet var fotograferingsobjektivet. Kameraet var et stykke tysk ingeniørkunst på sitt ypperste, med utmerket og – for sin tid – lyssterk optikk. Den aller fineste modellen ble introdusert i 1965, Rolleiflex 2.8F med Planar 2.8/80 mm objektiv. Det er et smykke av et kamera.

Logberg_Oyongen-1

Som ung fotointeressert niendeklassing på ungdomsskolen på Hamar fikk jeg en dag øye på et slikt kamera i brukthytta til Sætrang Foto på Hamar. Vi lidenskaplig fotointeresserte hang i butikken nesten hver dag etter skoletid. Jeg hadde ikke så veldig god greie på Rollei-kameraene den gangen, og var i og for seg fornøyd med mitt forholdsvis nye Pentax Spotmatic speilreflekskamera, men mellomformat var gjeve greier. Jeg fikk kjøpt kameraet for 700 kroner.

Jeg oppdaget fort at Rolleiflexen ga knivskarpe bilder samtidig som objektivet på en forunderlig måte ga bildene et mykt, klassisk preg. Objektivet oppførte seg annerledes enn noe annet jeg hadde brukt på den tiden. Det hadde helt klart sin egen ”klang”.

Dette bildet inne i Ringsakerfjellet fotograferte jeg i juni 1971, altså for snart 45 år siden. Bildet er ikke all verdens, men jeg har alltid syntes det rommer slik en fin harmoni. Bildet snakker ikke høyt (det er nesten så det hysjer litt på deg) – men alt i motivet synes å være i perfekt balanse. Jeg liker å tro at jeg ikke kunne fotografert dette bildet med noe annet enn en Rolleiflex 2,8F Planar.

Loberg_Oyongen-2

Etter hvert ønsket jeg meg et Hasselblad-kamera i stedet, for da kunne jeg veksle mellom forskjellige objektiver. For å få råd, byttet jeg inn Rolleiflexen. Til Hasselbladen kjøpte jeg også et Planar 2,8/80 mm objektiv, men det var allikevel ikke det samme.

Jeg har alltid angret på at jeg solgte Rolleiflexen, så for noen år siden bestemte jeg meg for å skaffe meg et slikt kamera igjen. Jeg fant det på eBay, fikk det tilsendt fra Canada og fikk det renset, finjustert og smurt. Det fungerer som ei klokke.

Jeg har stått på det samme stedet som for 45 år siden og fotografert det samme motivet. Det er mer gjengrodd nå, men robåten ser ut til å være den samme gamle. Det er like vakkert her inne den dag i dag – kona og jeg går ofte tur inn hit når vi er på hytta. Det gamle kameraet er som regel med. Rolleiflex lever.

www.mortenloberg.no

 

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Travel uke
I morgen onsdag kårer Pressefotografenes klubb Årets bilde samtidig som Dok:11 starter....
Read More
0 replies on “Min Rolleiflex”