Moment med fotobok om 17. mai

17. Mai © Moment

Ingen kan 17. mai som bergenserne. Fotokollektivet Moment står bak fotoboken 17. Mai, som viser oss et solid knippe glade vestlendinger på nasjonaldagen.

Moment har i et par år jobbet med et fotografisk prosjekt om fenomenet 17. mai, det hele fotografert i et feststemt Bergen. Gjennom en lang serie portretter av mennesker i alle aldre, og med ulike kulturelle, etniske og sosiale bakgrunner, viser fotografene et sammensatt og allsidig bilde av byen og bergenseren.

Moment_17_mai_CoverTross den kollektive innsatsen er Knut Egil Wang mannen som har holdt i dette prosjektet fra start til slutt. I flere år hadde han gått rundt i Bergen på 17. mai og prøvd å fotografere nasjonaldagssituasjoner, uten helt å finne formen på prosjektet.

– Etter hvert ble det klart for meg at mangfoldet av personligheter og påkledninger ville kommet tydeligere frem om folk ble fotografert isolert fra alt det kaoset som er på denne dagen. Bergen rommer et mangfold av mennesker hele året, men 17. mai er som en kraftig forsterker; det spesielle i bergenserne blomstrer vilt. Jeg husker spesielt en dame som gikk sammen med en tenåringsgutt over Fisketorget, kanskje mor og sønn. Hun i bunad, han i utvasket Iron Maiden t-skjorte med 17. maisløyfe på. Jeg tenkte dette ville være et perfekt og annerledes prosjekt for Moment; å sette opp et telt og hanke inn folk fra vrimmelen. For oss fotografer ville det være som å fiske i et oppdrettsanlegg..

Og slik ble det. Alle opptakene er tatt midt på Torgallmenningen på 17. mai i 2013 og 2014. I boken er bildene presentert uten tekster, men 17. mai åpner med en tekst av Frode Grytten som rammer inn prosjektet på en fin måte:

– Vi ville ha med en forfatter som kjenner Bergen godt, som er levende opptatt av fotografi, og som har perspektiv både på byen, folket og tiden vi lever i. Flere av oss har også jobbet sammen med Frode før, så han ble et naturlig valg, forteller Knut Egil.

Alt i alt er 17. mai er en morsom bok som setter sammen en utrolig bukett personligheter mellom to permer, det hele presentert i en kvalitetsproduksjon fra et av våre mest innovative fotokollektiver. Har du ikke stiftet bekjentskap med Moment tidligere, så har du en gylden mulighet nå. 17. mai anbefales på det varmeste.

Boken er gitt ut på Skald forlag.

www.skald.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Greta Kirkwood Andresen: The Sands of Time
Greta Kirkwood Andresens bok ”Sands of Time” er en poetisk vri på...
Read More
0 replies on “Moment med fotobok om 17. mai”