Morten Krogvold – evig «filmfotograf»?

Blir Morten Krogvold digital, spurte vi for tre år siden. Det ble han ikke.

Morten Krogvold har prøvd digitalt bakstykke på Hasselblad en gang, men sverger fremdeles til film. Her fotograferer han kollega Giorgia Fiorio i Venezia for to år siden. (Foto: Morten M. Løberg)

Det er tre år siden Morten Krogvold prøvet ut en Hasselblad 500 EL/M med et 16 Mp V96C digitalt bakstykke med 37 x 37 mm CCD bildesensor, samt en Mac bærbar datamaskin med nødvendig programvare i sitt studio i Oslo. De fleste trodde Krogvold ville gå over til å fotografere digitalt. Slik gikk det ikke. Krogvold mener han får bedre resultater på «gamlemåten» og fotograferer i dag utelukkende på film.

I kveld er han på nytt i sving på NRK1 med sitt Hasselbladkamera ladet med film når det er duket for en ny serie med «Ansikt til ansikt»-møter mellom den kjente fotografen og norske og skandinaviske kulturpersonligheter. Først ut er Arthur Arntzen – og vi kan blant annet følge de to under en foto-seanse i havgapet. Siden bar det hjem for å framkalle.

– Jeg kommer nok aldri til å gi opp mørkerommet, har han tidligere uttalt til Fotografi.no. – Det er en helt annen måte å arbeide fram bildene på enn å fotografere digitalt. Med film og fotopapir kan du aldri forutse resultatet ett hundre prosent. Tilfeldigheter kan være med å bestemme resultatet, mener han. Mørkerommet er organisk.

Det leveres mange digitale bilder fra Krogvolds studio, og store forstørrelser blir laget ved hjelp av en profesjonell blekkskriver – men alt er skannet fra hans negativer.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Ragnar Axelsson på BIFF
Den islandske fotografen Ragnar Axelsson besøker i høst Bergen internasjonale filmfestival BIFF...
Read More
0 replies on “Morten Krogvold – evig «filmfotograf»?”