Nå er det bevist: Sola er rund

For første gang kan vi se begge sider av sola samtidig. (Foto: NASA)

NASA gir begrepet stereofotografi nytt innhold. Man sender to satelitter med kamera i bane rundt sola og fotograferer for- og bakside samtidig.

For første gang kan vi se begge sider av sola samtidig. (Foto: NASA)

Eller som NASA humoristisk slår fast: Den 6. februar ble det bevist at sola er rund.

NASAs to stereokamera-satelitter var i perfekt posisjon på hver sin side av sola og bildene er nå satt sammen slik at vi ser begge sider av sola samtidig. Det gjør det mulig for vitenskapstemaet ved  Naval Research Lab in Washington, DC, å studere aktiviteten på hele soloverflaten samtidig.

Stereo-romsondene ble skutt opp sammen i oktober 2006. Vel ute i rommet skilte de to sondene lag og befinner seg nå i bane rundt sola. 6. februar var de nøyaktig 180 grader ovenfor hverandre og fra laboratorier på jorda kan vi nå følge aktiviteten på hele sola – ikke bare den siden som til enhver tid vender mot jorda.

Vitenskapen har lenge forsket på om f.eks. solstormer og aktivitet på en side av sola også utløser eller påvirker tilsvarende aktivitet på den andre siden. Muligheten til å studere hele solas overflate er også ventet å gi bedre varsler om vær i øvre luftlag og magnetiske solstormer, aktuelt for alt fra flytrafikk til strømforsyning.

NASAs romkamera – ved ett av dem. (Illustrasjon: NASA)
Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Nattbilder i Cyan galleri
Siste helg i juni viser Cyan galleri utstillingen «Nattbilder» av fotograf Anette...
Read More
0 replies on “Nå er det bevist: Sola er rund”