Nå kan du laste ned Nik Collection gratis

Google Nik Collection gratis

Google har sluppet fri den sterke pluginsamlingen Nik Collection. Fra nå av kan du laste ned ett av markedets beste tillegg til bl.a. Photohop gratis. Og har du nettopp kjøpt samlingen, sier Google at de refunderer alle pakker kjøpt i 2016.

Nik Collection, som ble overtatt av Google for en tid siden, er en samling av spesialiserte plugins for Adobes bildebehandlingsprogrammer. I samlingen inngår syv plugins, og fra nå av er altså Nik Collection gratis.

For godt til å være sant? Liten skrift? Nei, ikke i dette tilfellet. Dette er Googles måte å drive forretning på. Med mange registrerte brukere sikrer de seg trafikk, som igjen gir grunnlag for annonseinntekter. Nik Collection kan benyttes med nyere versjoner av Photoshop Elements, Adobe Photoshop og Lightroom for Mac og Windows, samt Apple Aperture for Mac (men se likevel under de ulike beskrivelsene). Her er innholdet i samlingen:

  • Silver Efex Pro – konverterer til sorthvittbilder
  • Viveza – justerer farger og toner i bildet uten masker
  • Dfine – tilpasset støyreduksjon
  • Sharpener Pro – finslepen skarphet i to trinn
  • Analog Efex Pro – simulerer effekter fra analog teknikk
  • Color Efex Pro – fargefiltre for retusj, fargekorrigering og effekter
  • HDR Efex Pro – subtil og artistisk HDR-effekt eller tonemapping

Silver Efex Pro

SIlver Efex Pro inneholder en rekke sorthvitteffekter.
SIlver Efex Pro inneholder alt du kan drømme om av sorthvitteffekter. (Foto: Toralf Sandåker).

Denne prisbelønte pluginmodulen har det aller meste av muligheter for den som vil lage sorthvittbilder av digitale opptak i farger. Kjent for å etterligne klassiske mørkeromsteknikker, og dekker alt fra kvalitetsverktøy til subtil fremstilling av utstillingsfotografier, til mer uvørne og lekne effekter. Her har du verktøy som tyner flest mulige gråtoner ut av originalen, som simulerer nesten 20 kjente filmtypers karakteristikker, som lar deg kontrollere korn, kontrast og prøve ut fargefiltres virkning på sorthvittbilder.

Silver Efex Pro har fått god mottakelse også blant kjente fotografer, og fikk EISA-prisen for beste fotoprogramvare for 2011–2012.

Viveza

Google Nik Collection gratis
Nik Viveza er verktøyet for den enkle, men kraftige farge- og tonejusteringen. (Foto: Toralf Sandåker).

Viveza er modulen som gir tilgang til de naturlige farge- og tonejusteringene, uten masker eller nervepirrende pirk. Viveza benytter seg av den kraftige U-point-teknologien for selektiv rediger, kjent blant annet fra Nikons profesjonelle programvare (opprinnelig utviklet av det tidligere Nik Software). Brukeren markerer ett eller flere U-punkter, som hver og ett kan finjusteres for utstrekning, virkningsgrad, lys, kontrast, fargemetning, tone og fargevalør. Kontrollene er kraftige, men helt uten synlige gradasjoner, og er etter vår mening ett av de aller beste verktøyene til å justere opptak uten retusj og manipulering. Anbefales for alle fotografer.

Dfine

Google Nik Collection gratis
Nik Dfine gjør det enkelt å ta kontroll over bildestøy. (Foto: Toralf Sandåker).

Dfine er samlingens modul for behandling av bildestøy. Den utmerker seg med god automatikk, og et enkelt brukergrensesnitt som lett lar deg kombinere kontrast og støyreduksjon – de to innbyrdes avhengige parametrene som er nøkkelen til kontroll over støy. Og du gjør det uten unaturlige masker. Hvis du er opptatt av å levere bilder som ikke skjemmes av støy, men samtidig ikke ser unaturlige ut eller mangler detaljer, er dette ett av de beste verktøyene du får. Og klart det beste gratisverktøyet.

Sharpener Pro

Google Nik Collection gratis
Sharpener Pro lar deg bestemme riktig skarphet, nok skarphet og skarphet der det skal være skarpt. (Foto: Toralf Sandåker).

Naturlig skarphet er ingen selvfølge, og Nik Sharpener Pro er laget for å kontrollere lokalkontrasten etter opptak og frem til utskrift eller skjermvisning, for å gi den mest mulig optimale skarpheten til bildene. Modulen arbeider i to steg, RAW presharpener og Output sharpener for hhv. den viktige konturforsterkningen på råfiler før resten av bildebehandlingen, til bruksbestemt oppskarping når du skal publisere eller skrive ut et bilde. Begge steg kan brukes globalt eller med pensel.

Også her er det innebygget god automatikk, men du må fortelle programmet hvordan bildet skal gjengis, som papirtype, betraktningsavstand og utskriftoppløsning for at automatikken skal virke som forutsatt. Alle parametre kan justeres manuelt, og i tillegg finjusteres for virkningsgrad, struktur (støy), lokalkontrast og fokus. I tillegg til global justering og pensel har Sharpener Pro også mulighet til å benytte U-point-teknologien til å virke på valgte punkter eller områder, med diffuse og naturlige overganger.

Nik Sharpener Pro er et profesjonelt verktøy for avansert kontroll over bildeskarphet, som samtidig er så enkel å bruke at alle kan ha nytte av det..

Analog Efex Pro

Google Nik Collection gratis
Analog Efex Pro lar deg gå vill i retro-effekter. (Foto: Toralf Sandåker).

Med Analog Efex Pro beveger vi oss fra de seriøse naturlige bildebehandlingsverktøyene til effekter. Modulen beskrives som et verktøy til å gjenskape preget fra klassiske kameraer, filmer og objektiver. eller kanskje vi skal si, de sjarmerende uperfekte feilene disse kunne introdusere. Smaken er som baken, men har du lyst til å prøve ut lyslekkasjer, støv, kjemiflekker, krakelering, riper, korn, fargestikk, falming og annen fordums uhumskheter, er dette en effektiv vaksine mot for mye fritid. Mulighetene synes nærmest ubegrenset, og du kan både velge forhåndsdefinerte effekter og definere dine egne i detalj. For den som har behov for slike effekter, sparer Analog Efex Pro brukeren for mye tid, og gir utrolig lett tilgang til å lære ved å prøve og feile.

Color Efex Pro

Google Nik Collection gratis
Color Efex Pro er både nyttig og morsomt, og lar deg spare tid når du eksperimenterer med bildepreg. (Foto: Toralf Sandåker).

Med Color Efex Pro er vi også inne på effektene, men denne modulen vil nok trigge flere lysthormoner hos de mer bevisste fotografene, med klare målsetninger, enn Analog Efex Pro. Også her kan effekter legges på globalt, med pensel eller via kontrollpunkter, og modulen egner seg både til kreativ lek og mer kunstnerisk eksperimentering med farge- og toneeffekter. Du kan lagre dine egne effekter som filtre og prosesser (‘recipes’), eller bruke de 55 forhåndsdefinerte filtrene enkeltvis eller i kombinasjon.

HDR Efex Pro

Google Nik Collection gratis
HDR Efex Pro 2 – HDR for lek og alvor. (Foto: Toralf Sandåker).

Diskusjonene om HDR (High Dynamic Range, eller bilder med stort dynamikkområde) som effekter og verktøy til å gjengi vanskelige motiver, går høyt. Nik HDR Efex Pro er et verktøy som både taler til den effekt-lekne og den mer varsomme. Her er både støtte for å kombinere flere bilder med ulik eksponering, og å simulere HDR med ett enkelt bilde. Uansett hva du foretrekker, gjør HDR Efex Pro det lett å hente opp detaljer fra høylys- og skyggepartier, justere toneforløpet og gjenvinne naturlig balanse i bildets farger og motivets kontrast, eller om du vil – lage artistiske effekter. Du kan bruke de mange forhåndsdefinerte effektene, lage dine egne for bruk senere, eller kombinere disse.

Her kan du laste ned Google Nik Collection gratis.

Tags from the story
,
Mer fra Toralf Sandåker

Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D

Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på...
Les mer