NASA bestiller Nikon-kameraer

NASA har lagt inn en ordre på elleve Nikon D3S speilereflekskameraer og syv ED-objektiver for å fotografere romstasjonen ISS.

Det er ikke noe som heter opp og ned i rommet, i vektløs tilstand spiller det ingen rolle. Her er romferga Endavour for noen minutter siden (kl. 17.30 norsk tid, slik den nå er koblet til den internasjonale romstasjonen ISS) – live på NASA TV.

Kameraene og objektivene er så å si identiske med de som er tilgjengelig i butikk.

Nikon har i mange år bidratt til NASAs romstudier ved å utvikle og produsere avanserte og robuste kameraer og Nikkor-objekter som utnyter den optiske teknologien best mulig. Til nå har NASA fotografert over 700 000 bilder av verdensrommet med utstyr fra Nikon. Vegar Berg, produktspesialist i Nikon, forteller at de digitale D3S-speilreflekskameraene og objektivene av typen AF-S Nikkor 14-24 f/2,8G ED skal tas med på en romferge for å fotografere aktiviteten på den internasjonale romstasjonen ISS.

– Utstyret vil bli bruk sammen med Nikon D2XS digitale speilreflekskameraer, Nikkor-objektiver og Nikon-blitser som allerede er i bruk der ute, sier han.

Verdensrommet er ikke det eneste ekstremmiljøet der Nikon-utstyr blir brukt. For eksempel er Nikon offisiell leverandør av observasjonsutstyr for bruk i Antarktis.

– Nikon bidrar med utstyr for observasjon og forskning i lite utforskede områder. Noe som skyldes av våre kameraer er robuste og pålitelige samtidig som de er teknologisk avanserte nok for denne type bruk, sier Vegar Berg.

Også Olympus har nylig hatt kameraer med på romefergeturer – men hverken de eller Nikon slår Hasselblad som var med NASA helt fra starten og som var offisiell kameraleverandør til månelandingsprogrammet og Apollo 11. En spesialutgave av Hasselblad 500 C/M ligger igjen på Månens overflate etter den første bemannede ferden til Månen i 1969. “Søppelet” fra denne ferden bl forøvrig nylig fredet – som et historisk kulturminne.

NASA har akkurat i disse dager romferga Endeavour i kretsløp rundt Jorden – i øyeblikket sammenkoblet med den internasjonale romstasjonen ISS. Du kan forøvrig følge livet ombord direkte på NASA TV. Orker du å sitte oppe til klokka to i natt kan du få med deg starten på en ekte “space walk”, da astronautene ombord i Endevour skal montere nytt utstyr på romstasjonen.

Det er bare fire romferder igjen med de to gjenværende romfergene. Discovery skal etter planen skytes opp torsdag 18. mars kl. 20:30 norsk tid. Siste flight går etter planen 16. september, også da med Discovery.

Nikons historie med NASA

1971 – Nikon Photomic FTN ble brukt på Apollo 15.
1980 – ”Small Camera” var basert på Nikon F3, og ble utstyrt med motordriver og F3 ”Big Camera” brukte langfilm. ”Small Camera” ble brukt om bord i romfergen Colombia.
1991 – Nikon F4 og F4S ble levert til NASA.
1999 – Nikon F5 og AF-NIKKOR objektiv ble tatt med i romfergen Discovery for å fotografere aktivitet utenfor romfergen.
2008 – D2XS digitale speilreflekskameraer ble levert til NASA. Seks D2XS-kameraer ble brukt for å dokumentere aktiviteter i verdensrommet som for eksempel inspeksjoner og vedlikehold.

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Epson med A3+ multifunksjonsskriver
Epson beveger seg for aller første gang inn på A3+ – alt-i-ett-markedet...
Read More
0 replies on “NASA bestiller Nikon-kameraer”