Naturfotograf Terje Hellesø med åpent brev til massemorderen

Foto: Morten M. Løberg

Den norske naturfotografen Terje Hellesø har skrevet et åpent brev til massemorderen Anders Behring Breivik på bloggen sin og også lagt det ut på Facebook. Reaksjonene er bare positive, men er morderen verd å snakke med?

Yongstorget, Oslo, kl 02.30 natt til tirsdag. (Foto: Morten M. Løberg)

Ingen fotonyheter er viktige nok til å gjøre krav på oppmerksomhet i dager som disse. Jeg har derfor valgt å la Fotografi.no ligge i stabilt sideleie. Alles oppmerksomhet er rettet mot tragedien i Oslo og på Utøya. I kjølvannet av angrepene har det blitt diskutert hvorvidt vi bør lese gjerningsmannens «manifest» eller ikke, om pressen bør publisere hans egne glorifiserte «pressebilder» av seg selv – som er de eneste tilgjengelige bildene av ham – og hvordan vi ellers skal forholde oss til all oppmerksomheten som blir gjerningsmannen til del. Hvor mye «reklame» skal han få?

(Foto: Morten M. Løberg)

Terje Hellesø har valgt å skrive et langt, personlig åpent brev til Anders Behring Breivik. Hellesø henvender seg direkte til Breivik: «Du vet ikke hvem jeg er, men jeg vet hvem du er. På mindre enn en uke har du klart å bli en av Norges mest kjente personer. For at du har gjort noe helt ufattelig grusomt. Du har drept minst 76 helt uskyldige mennesker, på en fullstendig helt utrolig bestialsk måte.»

Kjenner du deg ensom? Har du hele ditt liv kjent deg ensom? Har du altid følt at du står utenfor samfunnet? At du vet mer eller har oppdaget noe som alle vi andre ennå ikke har oppdaget?

«Er du virkelig alvorlig når du tror at vi andre skal forstå deg bedre med å lese dette manifestet?» spør Hellesø videre. «Når det eneste som manifestet egentlig resulterer i er et menneske som ser det som sin rett å drepe 76 uskyldige mennesker? Hvorfor skal vi andre da ønske å bli som deg? Hvorfor skal vi andre da se på deg som et menneske som er mer verdt enn andre mennesker? Når det eneste vi ønsker er at du havner i en mørk celle i fengselet og blir glemt for all ettertid!»

Terje Hellesø la ut brevet på Facebook-profilen sin for fire timer siden, og alle kommentarene både her og på bloggen hans er til nå er udelt positive. «Bra! Skönt att läsa det man själv känner. Man får liksom ut lite skit då», skriver Maria Eriksson på Hellesøs blogg, hvor du kan lese hele brevet hans.

Morten M. Løberg

Redaktør

Slik så det ut hos FotoVideo natt til tirsdag. (Foto: Morten M. Løberg)
(Foto: Morten M. Løberg)

 

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Tilt/shift fra Samyang
Samyang lanserer nå et 24 mm «tilt/shift»-objektiv. Med et objektiv med perspektivkontroll...
Read More
0 replies on “Naturfotograf Terje Hellesø med åpent brev til massemorderen”