Hvorfor mediene ikke viser Niklas Hammarströms bilder

Foto: Niklas Hammarström

Lurer du på hvorfor ingen vil vise Niklas Hammarströms bilder fra Utøya? Den tiltalte massemorderen forklarer seg i dag om hvordan han henrettet ungdom på Utøya.

Her beskriver han blant annet hvordan han «tok oppfølgingsskudd» ved å gå bort til ofre som han allerede har skutt og skyter dem flere ganger i hodet. «Mange ble såret, jeg tok oppfølgingskudd på de som ikke døde», forklarer gjerningsmannen. Det sukkes i rettsalen når gjerningsmannen kommer med detaljer om hvordan han skjøt mennesker og hvilke skader de fikk. På dette tidspunkt avstår NRK fra å rapportere deltaljer fra gjerningsmannens forklaring.

Ingen medier vil vise den svenske fotografen Niklas Hammarstöms bilder, som usminket viser resultatene av det gjerningsmannen akkurat nå beskriver i retten. Til nå er Hammarstöms bilder imidlertid premiert i to fotokonkurranser, senest i Photographers Giving Back Photo Award – med en helnorsk jury – og således tilgjengelig for den som ønsker det. Mange mener at bildene må kunne publiseres.

Bildet som ble premiert i Photographers Giving Back Photo Award er fotografert ved pumpehuset på Utøya. Gjerningsmannen forklarte følgende i retten for få minutter siden: «Jeg ser noen personer og spør «har dere sett ham?» for å forvirre dem så de ikke skulle løpe. Da løftet jeg Glocken og skjøt den første personen.» Han anslår at 10 – 15 personer oppholdt seg ved pumpehuset. Han siktet alltid på hodet, forklarer han. «Jeg skjøt veldig mange der og jeg skjøt de en gang til i hodet etter å ha skutt mange som  lå i en klynge,  Jeg tok oppfølgingsskudd på nesten alle.»

Siktelsen mot 22. juli-terroristen etterlater heller ingen tvil om scenene Hammarstöm har fotografert. Jeg er i tvil om det er riktig av meg å publisere det jeg når gjør, men for å vise hva Hammarströms premierte bilder viser uten å vise bildene usladdet velger jeg å bringe et redigert og anonymisert utdrag av tiltalens punkter som angår flere av de motivene Hammarström har blitt premiert for:

“Det ene skuddet gikk inn i venstre kinn, førte til knusning av hjernestammen og lillehjernen og skadet halsvirvelsøylen. Det andre gikk inn bak høyre øre og ut gjennom høyre kinn.”

«… ble skutt tre ganger med pistolen og/eller riflen, hvorav ett skudd i hodet og ett i ryggen. Skuddet i hodet gikk inn i venstre øye og inn i hjernen, og førte til bruddskader i skallen og betydelige knusningsskader på undersiden av venstre pannelapp. Skuddet i ryggen gikk gjennom baksiden av høyre brysthule og inn i høyre lunges overlapp.”

«…ble skutt tre ganger med pistolen og/eller riflen, hvorav ett skudd i hodet. Skuddet i hodet gikk inn i høyre side av bakhodet, ut gjennom venstre tinning og førte til betydelige skader av hjernen. (Navnet) døde av skuddskadene i hodet.»

(Utdag fra siktelsen mot drapsmannen på Utøya. Featuredbilde © Niklas Hammarstöm.)

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Slutt for Kodachrome
Kodaks legendariske lysbildefilm går ut av produksjon etter 74 år.
Read More
5 replies on “Hvorfor mediene ikke viser Niklas Hammarströms bilder”
 1. says: Niclas Forsberg

  Hvem er de folkene som ønsker å se disse bildene egentlig? Påtrykk fra media om å få lov til å publisere eller er det snakk om påtrykk fra private folk?

 2. Så vidt jeg har registrert er det først om fremst fotojournalister og andre som arbeider profesjonelt med bilder og nyhetsformidling som mener at disse bildene må kunne publiseres når vi daglig ser sterke bilder fra andre og fjernere land.

 3. says: Niclas Forsberg

  Det blir rett og slett for dumt å sammenligne akkurat disse bildene fra akkurat denne følelsesmessige Utøyasaken med andre hemske bilder fra ellers steder i verden. Men jeg kan skjønne at noen folk gjør det allikevel. I prinsippet så er det jo ellers lov til å vise frem bilder, uansett hvor grufulle di er..

  Noen bilder trenger mennesker rett og slett ikke å se.

  1. says: Andreas Hognerud

   Hvorfor blir det for dumt å sammenligne bildene fra Utøya mot andre forferdelige bilder fra resten av verden?
   Er det fordi det er i vårt land det har skjedd og da skal vi ikke vise de bildene? Fordi da er det for nært, mens det er helt greit å se døde mennesker etc fra Irak, Afganistan og Afrika?
   Jeg ser ikke forskjellen på å vise bilder av drepte mennesker i Norge og resten av verden. For meg så er det like ille.

 4. says: Tommy Ellingsen

  Nå synes jeg du går for langt Løberg. Dette minner mer og mer om en kampanje og et personangrep. Vi skjønner at du ikke ser viktigheten av denne dokumentasjonen, men la oss være enige om å være uenige og finne andre diskusjoner.

  Her er forøvrig en interessant tekst om emnet:
  http://www.information.dk/294838

  adjø

Comments are closed.