Nikon D4 er her

Da er Nikon nye flaggskip D4 her – slik vi kunne melde om allerede i går. For nærmere 50.000 kroner er det til nå kanskje mest moderne og proffe speilfreflekskameraet ditt.

Nikon lanserer i dag det nye proffkameraet Nikon D4 som kombinerer en ny standard for støyregulering med en hurtighet som skiller seg fra alle tidligere Nikon-kameraer.

Dirk Jasper, produktsjef for profesjonelle produkter i Nikon Europa beskriver D4 som det nye flaggskipet blant Nikons digitale speilreflekskameraer.

– I Nikon D4 har vi nå lansert det ypperste av fotografiske verktøyer for fotografer som ønsker utstyr som aldri vil svikte dem. D4 er skapt for fotografer som krever det ypperste, sier Jasper.

En ny standard for støyegenskaper
D4 setter en ny standard for støyreduksjon ved hjelp av den innebygde 14 bits AD-konverteringen i bildesensoren som selv på høye ISO-innstillinger fører til lite støy og stort dynamisk område. Det kalibrerte ISO-området går til  ISO 12800, og grensene er utvidet ytterligere et lystrinn for å få kalibrert ISO på 100 som standard.

– Med D4 kan fotografene nå utvide følsomhetsområdet til det ekstreme, både til ISO 50 og helt opp til ISO 204 800 noe som gjør det mulig å ta bilder under de mest ekstreme lysforhold, sier Jasper.

CMOS-sensoren i FX-format (fullformat) med 16,2 megapiksler har i tillegg svært rask kanalavlesning og gjør at Nikon D4 tar 11 bilder i sekundet, noe som er raskere enn noe annet Nikon-kamera i dag.

Video i TV-kvalitet
Med mulighet for å ta opp video i full HD (1080) og mange valgbare opptaksfrekvenser har D4 den fleksibiliteten som kreves for de ulike opptakssituasjonene. Dette er filmopptak i fullformat på sitt beste.

Opptaksfrekvenser: Videoer i full HD (1080p) kan tas opp med 30p, 25p og 24p og HD 720p med 60p, 50p og 25p. Filmklipp kan ha en varighet på tilnærmet 30 minutter.

Opptaksformater: Opptak i full HD (1080p) kan gjøres både i FX- og DX format, og i beskjæringen med full HD 1920 x 1080.

High-fidelity lydkontroll: Som svar på ønsker fra bransjen har D4 nye muligheter for lydopptak. I tillegg til inngang for ekstern stereomikrofon, er det en lydutgang for høretelefoner slik at du kan finjustere lyden uforstyrret, både før og under Live View for filmopptak.

Ukomprimert HDMI-utgang: For dem som krever renest mulig videoutgang til profesjonell redigering, gir D4 mulighet til å overføre ukomprimert Live View til eksterne opptakere og monitorer. Dette er første gang dette er mulig på et speilreflekskamera. Datautgangen er 1080i (full HD) med angitt oppløsning og bildefrekvens. Om nødvendig kan datautgangen skaleres ned og er fri for overlappende informasjon som kan vises samtidig på kameraets TFT-skjerm.

Praktiske egne kontroller: Live View fungerer enda bedre takket være praktiske egne kontroller. I stedet for at du dreier kommandohjulet, sørger blendermotoren for myk blenderjustering via dedikerte knapper på forsiden av kameraet. Indeksmerking gjør det mulig å tidsmerke viktige filmruter mens opptaket går, slik at de blir enklere å finne under redigering i kameraet.

Hurtighet og presisjon
Avansert motivgjenkjenning med 91k pikslers RGB-sensor: Nikons motivgjenkjenningssystem har nå en nyutviklet 91 000 pikslers RGB-sensor som analyserer motivet med stor nøyaktighet.

Særlig er 3D motivfølgefunksjonen bedre til å fotografere og følge små motiver. Ansikter oppdages med stor nøyaktighet, og for første gang brukes ansiktsgjenkjenning som hjelp for innstilling av eksponering i den optiske søkeren mens du tar stillbilder. Denne nøyaktige motivanalysen brukes også til å støtte mer nøyaktig autofokus og automatisk eksponeringskontroll. Det er ikke minst viktig under svært vanskelige lysforhold.

Avansert Multi-CAM3500FX autofokusmodul: Nikons Multi-CAM 3500FX autofokussystem kan innstilles individuelt for 9, 21 eller 51 søkepunkter. Det er nå oppgradert for å oppnå enda raskere motivgjenkjenning.

Autofokusmodulen og algoritmene øker lysfølsomheten betydelig, helt ned til -2EV (ISO 100, 20 °C). Alle de 51 autofokussensorene (15 korsformede sensorer) fungerer med et hvilket som helst AF Nikkor objektiv med lysstyrke 5.6 eller bedre. Og for første gang stanser ikke denne ytelsen ved blender 5.6.
Effektiv korsformet sensor fungerer selv med f/8: I D4 fungerer elleve (en korsformet sensor) av de sentrale autofokussensorene selv om objektivets samlede lysstyrke er f/8. Det er en stor fordel for sports- og naturfotografer, for eksempel når du skal ha sikker autofokus med kombinasjonen av et 600 mm f/4 AF-Nikkor objektiv og en Nikkor 2,0 x telekonverter. Hvis lysstyrken er mellom 5.6 og 8 fungerer 15 (9 korsformet sensorer) av de sentrale autofokussensorene.

Raskere arbeidsflyt
Hastigheten til D4 gjelder hele arbeidsflyten. Nyutviklet lukker av kevlar/karbon komposittfiber: Den nye og slitesterke lukkeren er testet til 400 000 eksponeringer, med lukkertider fra 1/8000 til 30 sekunder og blitssynkronisering inntil 1/250 sekund. Det har en intelligent og selvdiagnostiserende lukkerovervåkning, og en egen motor som reduserer strømbehovet når lukkeren heves under langvarige filmopptak eller Live View bruk.

Rask respons: Oppstartstiden er cirka 0,12 sekunder1, utløserforsinkelsen er ca. 0,04 sekunder2  (det samme som på D3S), med opptaksfrekvens opptil 11 b/s med FX-format og alle andre formater.

Lagringsmedier: D4 har to kortplasser: ett for CF høyhastighetskort (UDMA 7) og ett for XQD høyhastighetskort med stor kapasitet.

Tilkoblinger: D4 har et kraftig kommunikasjons- og kontrollsystem som gjør at filer overføres raskere enn noensinne i trådløse nettverk. Støtte til LAN og Ethernet er tilgjengelig blant annet via den nye trådløse senderen WT-5. Nikon D4 har innebygd HTTP server og FTP-støtte og muliggjør også samtidig utløsning av flere kameraer som er utstyrt med WT-5. For første gang er også en kablet LAN-forbindelse integrert i kamerahuset.

LCD-skjermen er på 8 cm med 921K punkter, stor betraktningsvinkel og automatisk lysstyrkekontroll. Under avspilling gir skjermen lyssterke og skarpe bilder med god fargemetning.  Lysstyrken i LCD-skjermen justeres automatisk i forhold til lyset i omgivelsene og bildene kan forstørres opptil 46 x under avspilling.

Optisk søker med glassprisme: Gir cirka 100 % motivdekning og 0,7 x forstørrelse (50 mm f/1,4-objektiv på uendelig). Nikons søker med høyt øyepunkt gjør det mindre trettende for øynene å bruke kameraet over lang tid.
Timelapse: D4 har videreutviklet den populære funksjonen for timelapse filmer, slik at bilder kan lagres som en filmfil i kameraet. Med avspillingshastigheter fra 24 til 36 000 ganger fortere enn normalt.

HDR (High Dynamic Range): Genererer ett overeksponert og ett undereksponert opptak i en eksponering. Forskjellen i eksponering  kan økes til 3 EV for spesielle virkninger, som metning og tonegradasjon. Mykheten i overgangene der de to eksponeringene møtes kan justeres for å skape et mer naturlig inntrykk.

Forbedret fargetemperaturkontroll: Muliggjør hårfin kontroll av hvitbalansen. Fargetonene på skjermen i Live View og fargetonene i bildet som tas, kan justeres slik at de to samsvarer. Fargetemperaturen kan innstilles manuelt i trinn på 10 Kelvin, eller i enheten mired.

Fire alternative bildeformater: Du kan velge mellom flere beskjæringsformater i tillegg til FX format (23,9 x 36mm), som alle vises med masker i søkeren. 4:5 (24,0 x 30,0 mm), 1,2 x (19,9 x 30.0 mm), og DX-format (15,6 x 23,4mm).

Redigering i kameraet: Hvis nødvendig kan bilder og filmer forandres og redigeres i kameraet. Retusjeringsmenyene inneholder mange nyttige funksjoner, som NEF (RAW)-fremkalling, forandring av størrelse, perspektivkontroll og korreksjon av fortegning, for bare å nevne noen. I tillegg til alt dette kan kameraet angi start- og sluttpunkt for filmklipp der og da, slik at de kan lagres mer effektivt.

Tilbehør
Kompakt WT-5 trådløs sender (ekstrautstyr): Festes i kameraets utstyrskontakt og drives av kamerahuset. Den gir kameraet trådløs støtte for HTTP og FTP-forbindelse og muliggjør også samtidig utløsning av flere kameraer som er utstyrt med WT-5.

GP-1 GPS-mottaker (ekstrautstyr): Registrerer stedsinformasjon som breddegrad, lengdegrad, høyde over havet og tid som geomerking under bildedata (Exif) og kan brukes samtidig med WT-5.

Kompakt stereomikrofon ME-1 (ekstrautstyr): Gjør lydopptak samtidig som mekanisk støy reduseres.

Nikon SB-910 (ekstrautstyr):  i-TTL for kontroll i kameraet eller trådløs blitsstyring. Blitsen har bedre håndtering og høyt ledetall, 34 (ISO 100, m, STD, FX-format, zoom på 35 mm). Menyer og kontroller er forbedret for mer lettvint bruk. Filtere for glødelampelys og fluorescerende belysning følger med, for rask justering av hvitbalansen i D4.

Nikon D4 har en veiledende pris på 48 190,- ink mva.

Nikon lanserer i dag også AF-S Nikkor 85 mm f/1.8G. Et middels teleobjektiv som kombinerer klassisk brennvidde med stor blenderåpning. Dette kommer vi tilbake til.

Vår omtale av nye Nikon D4 er basert på Nikons egen pressemelding. Vi har hverken sett eller prøvd det nye kameraet som ble lansert for mindre en en time siden.

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
Over 100 % besøksøkning på Nordic Light
Nordic Light har registrert 60.000 besøkende når alle arrangementene under årets fotofestival...
Read More
0 replies on “Nikon D4 er her”