Nikon med speilløs kompakt

Vi har tidligere spådd viktige kameranyheter i høst og nå slipper Nikon sin: Et kompakt, speilløst kamera som går rett i strupen på Olympus Pen, Samsung NX200, Panasonic Lumix og Sony Nex. Når kommer Canon med sitt?

Nikon har aldri hatt noe lignende kamera. Nyheten heter Nikon V1, er speilløs og kompakt, yter 10 Mp, har utskiftbar optikk, elektronisk søker vil sannsynligvis kost rundt 7.000 kroner med kit-objektiv 10 – 30 mm (tilsvarer 27 – 81 mm sammenlignet med fullformat). Salgsstart er 20. oktober.

Bildesensoren er i et helt nytt format som Nikon kaller C-format (8,8 x 13,2 mm). Det er en CMOS-type sensor som er spesialutviklet for Nikon V1. Det blir spennende å se hvordan den sensoren takler svakt lys. Det vil komme adapter slik at du kan bruke eksisterende Nikkor-optikk og det kommer blits (Nikon SB-N5).

Bygd fra bunnen av

– I dag lanserer vi et helt revolusjonerende kamera, sa direktør Bjørn Mangseth på pressekonferansen i formiddag. – Dette kameraet kommer til å forandre måten vi fotograferer på.

Nikon V1 kan fotografere opptil 60 bilder i sekundet i full oppløsning. Det gjør det til verdens raskeste kamera. Det er imponerende, men hvor ofte man trenger en slik opptakshastighet er et annet spørsmål. Mer spennende er kanskje kombinasjonen av stillbilde og en kort videosnutt i slow motion på 2,5 sekunder: Du tar et bilde og når du viser det på datamaskinen eller TV-skjermen får du se videosnutten i langsom kino først før visningen toner over i stillbildet. En annen ny funksjon er «smart bildevelger»: Kameraet tar 20 bilder når du trykker på utløseren, og velger automatisk ut de fem beste og foreslår en «vinner». Disse funksjonene vil helt sikkert slå an i forbrukermarkedet.

Nikon V1 og J1 (som i prinsippet er det samme som V1, men i en litt enklere, helautomatisk utgave) som representerer et helt nytt kamerakonsept fra Nikon. Skjønt konseptet som sådann er ikke nytt, det finnes en rekke produsenter med topp produkter innen speilløse, kompakte systemkameraer. Men det er nytt for Nikon. Så kanskje vi like godt kan si velkommen etter?

Bjørn Mangseth derimot sammenligner Nikon V1 med iPhone. Apples mobiltelefon endret vår måte å bruke mobiltelefonen på. Nikon fyrer opp under inntrykket av at Nikon V1 vil representere et lignende paradigmeskifte.

Det Nikon har gjort er å bygge et nytt kamera helt fra bunnen av. Også Nikon så at de manglet et produkt mellom det tradisjonelle kompaktkameraet og speilreflekskameraet. Man har søkt å lage et høyteknologisk kamera med topp funksjonalitet og design og kalt det nye systemet A-CIL (Advanced Camera with Interchangable Lens).

Forbrukerne styrer

Forbrukerne ønsker kompakte kameraer, de ønsker et brukervennlig kamera som er intuitivt å bruke, det skal ha god bildekvalitet og kunne ta opp video, sier Nikons produktspesialist Vegar Berg. – Dette er den viktigste introduksjonen fra Nikon siden vi lanserte digitale kameraer, sier Berg.

Optikk

2.8/10 mm pancake (tilsvarer 27 mm sammenlignet med fullformat). Pris: 2.090,-.

3.5-5.6/10 – 30 mm VR (27 – 81 mm). Pris: 1.590,-.

3.5-55.6/30 – 110 mm  VR (80 – 260 mm). Pris: 2.090,-.

4.5-5.6/10 – 100 mm VR (27 – 270 mm). Pris: 6.290,-.

 

Country Manager Bjørn Mangseth introduserer nye Nikon 1 kamerasystem. (Video: Toralf Sandåker)

 

 

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Profesjonell skriver for A3+ fra Canon
Canon lanserer i dag sitt nye flaggskip i Pixma Pro-serien, Pixma Pro-1,...
Read More
One reply on “Nikon med speilløs kompakt”
  1. says: Fotomann

    Spesielt å gå for liten sensor med tanke på bildekvaliteten. Kanskje for å ikke spise marked fra sine speil modeller? Har selv troa på Samsung NX200! Evt med en pancake:)

Comments are closed.