Noe nytt og mye kjent på nye Leica M10

Ryktene viste seg å stemme, Leica M10 ble lansert med brask og bram i produsentens storlåtte lokaler i Wetzlar. Mye er kjent med nye Leica M10 men huset leverer også noen overraskelser…

Få kan lansere produkter som Apple, men når Leica slår på stortromma er det nesten så man tenker på Steve Jobs’ legendariske produktlanseringer. For denne gangen var det altså Leica med Dr. Andreas Kaufmann i spissen som avduket herlighetene. Først opp på scenen kom selveste ur-leicaen, den første prototypen som ble laget av Oscar Barnack i 1913 og som til vanlig ligger trygt forvart i et bankhvelv ett eller annet sted i Tyskland. Og nå, 104 år senere, er det Leica M10 som vises frem for første gang.

Leica-M10-lansering

Leica har hoppet litt frem og tilbake med benevnelsen på sin digitale M-serie, og det er ikke helt enkelt å henge med i svingene. Fra M8 til M9 var det kjent terreng, men siden den gang har modellene hatt navn som M, M-P og M monochrome. Nå er det altså tilbake til essensen, og det som tidligere var Leica M erstattes nå i praksis av M10.

Huset har ingen store overraskelser, det har krympet noe og føles nå litt mer kompakt. Kameraet føles solid og ligger forøvrig godt i hånden. Den største ytre forandringen er en ny ISO-velger på toppen av huset som gjør nok en funksjon tilgjengelig uten å måtte gå innom menyene. I tillegg har synsfeltet i søkeren økt med 30% og forstørrelsesfaktoren har økt til 0.73, noe som gjør det enklere for brillebrukere å se hele søkerbildet ved bruk av vidvinkelobjektiver.

Nye Leica M10
Nye Leica M10

Ved bruk er det første som slår en den myke og kontante lukkeren. Huset gir også fem bilder i sekundet, noe som i rammesøker-verdenen er et respektabelt tall. Med lukker, blender og fokus plassert som på tidligere modeller er brukeropplevelsen meget kjent.

På innsiden sitter det en ny 24 MP CMOS-sensor i fullformat som hevder å ha forbedringer i forhold til bildeytelse, bedre dynamisk område og kontrastgjengivelse. ISO-området går fra 100 og 50.000 ISO og sensoren gir også forbedret støybehandling. Ut ifra de få bildene vi har tatt med kameraet er støyegenskapene og bildekvaliteten absolutt innenfor hva man bør forvente av denne oppgraderingen. Under krevende kontrastforhold virker også kameraet å ha eksponeringen under kontroll.

Leica M10 leverer et godt tomeomfang under vanskelige lysforhold. 6.400 ISO gir også helt akseptable støyforhold (utsnittet gjengitt i 100% forstørrelse).
Leica M10 leverer et godt toneomfang også under vanskelige lysforhold. 6.400 ISO gir også helt akseptable støyforhold (utsnittet gjengitt i 100% forstørrelse).

På film-biten er det store forandringer. Den store overraskelsen er at film-funksjonen rett og slett er fjernet fra kameraet, selv om sensoren og elektronikken vist nok skal kunne håndtere dette. Hvorfor funksjonen da er fjernet vites ikke. Vi får se om Leica M blir i sortementet en stund fremover for de som ønsker et Leica M med videofunksjon.

På baksiden av kameraet har både knappene og velger-hjulet ved skjermen har fått en oppdatering, med færre knapper tilgjengelig. Kontrollene er nå samlet i et valg-hjul samt tre knapper for Play, Live View og Menu. Oppsettet er anderledes både om man er vant til forgjengeren Leica M, og om man er vant med eldre modeller som Leica M9. Men det tar ikke lang tid før man finner seg til rette og det er også muligheter for å skreddersy en egen meny for de funksjonene du bruker mest.

M-vs-M10
Ingen revolusjon å spore på den ytre designen. Leica M til venstre, Leica M10 til høyre.

Går man dypere i menysystemet finner man også en integrert WLAN-oppkobling som muliggjør trådløs overføring av bilder til kompatible mobile enheter. Leica M-appen tillater overføring av RAW-data i DNG-format til mobile enheter for videre bildebehandling med passende apper som er tilpasset iOS versjon 10.2. Fotografen kan også fjernstyre Leica M10 fra en smarttelefon eller nettbrett. Redaksjonen har ikke testet disse funksjonene som antagelig vil bli ignorert av mange M-brukere.

Leica M10 vil helt sikkert appelere til mange som setter pris på M-systemets enkelhet. Ved lanseringen satt lovordene løst både blant presse og purister og jeg så ingen som gråt over den manglende filmfunksjonen. Kort oppsummert er ikke Leica M10 en revolusjon av noen slag, men heller finpuss på et unikt og modig konsept som har vist seg levedyktig i 107 år.

Et utvalg av Leiva M fotografert med nye Leica M10.
Et utvalg av Leica M fotografert med nye Leica M10.

Leica M10 er tilgjengelig fra 19. januar hos utvalgte Leica forhandlere og har en anbefalt veiledende utsalgspris på kr. 65.000,- inkl. mva. Man kan anta at det blir noe ventetid på levering.

www.leica-camera.com

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Fotograf Ragne Sigmond mottar årets Fotografipris
Fotograf Ragne Sigmond mottok i dag årets Fotografipris for sitt engasjement for...
Read More
0 replies on “Noe nytt og mye kjent på nye Leica M10”