Nordic Light: Løsner det nå?

Fra åpningen av Nordic Light i 2007. (Foto: Morten M. Løberg)

Nordic Light har hatt et imponerende program hvert år siden starten, men de helt store besøkstallene og medieinteressen har uteblitt. I år virker stemningen annerledes. Løsner det nå – eller har folk bare blitt mer aktive på Facebook?

Fra åpningen av Nordic Light i 2007. (Foto: Morten M. Løberg)

For der er det i alle fall mange som setter kursen mot Kristiansund i morgen. Hotellstreiken ble ikke noe av, forberedelsene er i rute og det er ikke en sky på himmelen. Heller ikke på værkartet til Gislefoss, i hvert fall ikke i morgen når utstillingstoget velter gjennom byen med hvitvin-servering på hver utstilling som åpnes i tur og orden av kunstnerisk leder Morten Krogvold. Senere i uka blir det derimot bare drittvær hvis vi skal tro på Yr.no – men det er det ikke sikkert vi skal.

Den sist annonserte gjesten til Nordic Light er kanskje den flest besøkende ser fram til, den amerikanske reportasjefotografen Mary Ellen Mark. Jeg kaller henne reportasjefotograf, men også med et ben også innen portrett og kunst. Mark erstatter Gilbert Garcin som måtte melde avbud på grunn  av sykdom – og hun trekker dermed også gjennomsnittsalderen på de inviterte fotografen ned under 60 år.

Bruce Davidson er den andre fotolegenden på Nordic Light i år. Hans banebrytende arbeider skriver seg fra 1950-og 60-tallet, så han er ingen ungsau han heller. Men så er det da også få forunt å bli legender i ung alder.

Det har vært mange eldre fotografer som dagens unge ikke har noe forhold til på besøk i Kristiansund gjennom årene. Dette er er litt tveegget sverd: For det første har det ikke vært en gjest på Nordic Light som unge og nyetablerte fotografer ikke «burde» ha kjennskap til eller lære å kjenne. På den andre siden må festivalen passe seg for ikke å framstå som et fotografiens «Husker du». Bruce Davidson har laget banebrytende bilder som står seg selv i dag, men hvis noen sier at han  er lite relevant å trekke fram på dagens fotoscene er det ikke nødvendigvis enkelt å motsi.

Men altså: Det kan virkelig løse for Nordic Light i år. Festivalen må snart kunne vise til et overskudd, for dette er også et forretningsforetagende og ikke bare et uegennyttig tilbud til alle fotointeresserte. Sterke næringsinteresser i regionen står bak og selv om de er langsiktige skal de på et eller annet tidspunkt ha noe igjen. Nordic Light skal også generere lønnsom aktivitet i Kristiansund og omegn.

I år venter man tilsammen drøyt 20.000 besøkende på de forskjellige arrangementene. Den «harde kjerne» med tilreisende fotografer utgjør anslagsvis maksimalt noen hundre personer, i tillegg kommer fotostudenter, dagsbesøkende, fastboende og elever fra videregående skoler i Kristiansund-regionen. En gjest som deltar på alle arrangementene og ser alle utstillingene genererer alene mellom rundt 50 «besøk» –  men det er vel slik alle festivaler teller.

Det viser uansett at det er mye og velge blant! Årets festival byr på hele 37 utstillinger – alt fra Bruce Davidson til Kristiansund fotoklubb. Foredragene foregår i Caroline kino et steinkast fra festivalhotellet. Som i fjor blir de fleste foredragene holdt to ganger i løpet av festivalen som avsluttes lørdag. Og det er altså spådd sol til åpningen.

Du kan laste ned programmet her:

2012.04.22_NLE_miniprogram 2012

 

 

 

More from Morten M. Løberg
Vinner av Nikon Photo Contest International
Vinnerne i verdens største fotokonkurranse – Nikon Photo Contest International – er...
Read More
0 replies on “Nordic Light: Løsner det nå?”