Nordic Light: Utstillingsrunden

Giorgia Fiorio

Da er det tid for årets utstillingsrunde i Kristiansund, og mye positivt har skjedd med festivalen siden fjorårets mer kaotiske tilstander. Utstillingene er ett av stedene hvor dette merkes best.

Istedenfor å måtte lete seg frem til forskjellige gallerier rundt omkring i Kristiansund har festivalledelsen i år valgt å samle utstillingen på to steder, noe mange var takknemmelighet for i det skiftende været som møtte deltageren i år. Programmet var også lagt opp slik at man kunne møte og høre fotografene snakke om sine prosjekter i utstillingene. Dette bød på gode samtaler mellom publikummerne og fotografene.

Arno Rafael Minkkinen
Arno Rafael Minkkinen

I Nordic Light-huset har var fokuset de tyngre temaene med fotografene James Nachtwey og Goran Tomasevic. Begge er dyktige krigsfotografer med veldig forskjellige uttrykk. Å veksle mellom de to utstillingene er både en utfordring for samvittigheten, men også et spennende studium av hvordan man kan bruke fotografiet til å formiddle den ubegripelige lidelse vi ser rundt om i vår verden i dag.

De mer kunstorienterte bildene er samlet i bygården Jonas Eriksen, som er gjort om til et fire etasjers utstillingslokale ved kaia i Kristiansund. Her kan du blandt annet se de flotte bildene til Arno Rafael Minkkinen og  Giorgia Fiorio. I tredjeetasjen kan man få med seg Håkan Ludwigsons serie Balls and Bulldust, om cowboyer i Australia. Når man ser bildene skulle man ikke tro de ble tatt på 80-tallet, de unge cowboyene er som fanget i en tidsmaskin, umulig å datere.

Håkan Ludwigson
Håkan Ludwigson

I andreetasjen finner man to klassikere, Per Maning og Elliott Erwitt. Per Manings kjente sel møter deg i toppen av trappen, mens Erwitts humoristiske bilder trekker deg videre inn i lokalet. Det er viktig å bemerke at Nordic Light har fått et stort utvalg av Erwitt sine bilder til utstillingen, og det er derfor fint å se at de ikke bare har valgt å fokusere på de mest kjente øyeblikkene han har fanget, men også de mer intime og personlige. Gleden ved å se Erwitts bilder ligger ikke bare i den humoren man selv opplever, men også i det å se andre oppleve hans bilder for første gang. Det var flere unge som kom og så utstillingen som aldri hadde sett hans bilder før, og de brakte frem et smil i de fleste forbipasserende.

Nils Thune
Nils Thune

Helt til slutt anbefaler vi også å se utstillingen til Pieter ten Hoopen, Hungry Horse, som vi intervjuet tidligere i år i Fotografi.

Fikk du ikke med deg festivalen i år? Da er det fortsatt håp, for i år henger utstillingene helt frem til 28.juni, lenge etter at festivalen er slutt.

www.nle.no

Tags from the story
Written By
More from Elli Trier
Nært på med Harald K. Andersen
Harald K. Andersen fikk sitt første  kamera da han skulle på klassetur i...
Read More
One reply on “Nordic Light: Utstillingsrunden”

Comments are closed.