Norsk fotografi gjennom 85 år vises i Paris

Audun Nygaard profilerer "Norsk fotografi gjennom 85 år" i FIAPs galleri i Paris.

Et utvalg på 58 bilder fra utstillingen «Drømmen om det perfekte bildet – Norsk selskap for fotografi gjennom 85 år» som tidligere er blitt vist i Preus museum skal presenteres i FIAPs get galleri i Paris. Utstillingen åpner 19. november.

Norsk Selskap for Fotografi (NSFF) ble stiftet i 1927, og er en fellesorganisasjon for medlemmer i fotoklubber i Norge. NSFF skal virke for å fremme fotografisk allsidighet og aktivitet. NSFF skal fremheve det beste av fotografi på klubbnivå til et nasjonalt plan, og vise det beste av norsk fotografi ut i verden, skriver NSFFs leder Roald Synnevåg i katalogen.

Han skriver videre:

Sett i et kulturhistorisk perspektiv har Norsk Selskap For Fotografi i gjennom sine 85 år vært med å tydeliggjøre amatørfotografiets plass i Norge. Gjennom NSFF Landskonkurranser, utstillinger, årbok, internettsider, Nasjonalt Fototreff, Fotografiets dag og Nordic Light internasjonal photo festival, er våre medlemmers bilder og klubbenes aktiviteter blitt synliggjort på et nasjonalt og internasjonalt plan.

Det er sikkert mange grunner for å være medlem i en fotoklubb. Blant annet det å se andres fotografier, få inspirasjon, utvikle sitt bildesyn, øke sitt kunnskapsnivå, få vise sine egne fotografiet og lære av konstruktiv kritikk. Det å være medlem i en fotoklubb dreier seg også om å møte andre mennesker med samme lidenskap for fotografiet.

Utstillingen i Paris viser et utdrag fra jubileumsutstillingen, som har hengt på Preus Museum, som er Norges nasjonale fotomuseum. Vi har valgt å vise portretter og mennesker i miljø som i hovedsak er hentet fra Norge. Jubileumsutstillingen var på 220 fotografier som er hentet fra Landskonkurransene, som har vært arrangert sammenhengende siden 1930.

NSFF har en betydelig fotosamling på ca 12.000 bilder, og det er laget 121 presentasjoner fra de forskjellige årgangene av Landskonkurransene. En del original fotografier har vi i samlingen, men de fleste er avfotograferinger. Kvaliteten på samlingen er varierende naturlig nok, men gir likevel et inntrykk av fotografienes innhold i form av komposisjon, utsnitt, tema, etc. Dette er en kulturskatt og er NSFF sitt bidrag til å bevare norsk fotohistorie for ettertiden.

Alle fotografer har en drøm om å ta det perfekte bildet, men kanskje av ulike grunner. Vi har ulike tilnærminger til fotografiet, forskjellige sjangere, ambisjoner og prestasjonsnivå, og det er kanskje det som er mest fascinerende ved å fotografere. Vi ønsker at betrakteren blir fasinert, nysgjerrig og undrende. Hvor er bildet tatt? hva er det bilde av? hvordan har fotografen klart det teknisk? Deltakerne i fotokonkurransene har alltid en drøm om at en har tatt ”det perfekte bildet”, det motivet som ingen har sett før, som er nyskapende og fanget i det rette øyeblikket. Det er nok det som er den store drivkraften, sammen med ære og berømmelse. Kort sagt drømmen om å ta det perfekte bildet.

Audun Nygaard profilerer «Norsk fotografi gjennom 85 år» i FIAPs galleri i Paris.
More from Morten M. Løberg
Er dette Norges beste pressebilde ifjor?
Nyheten var knapt ute før de første kritiske kommentarene tikket inn på...
Read More
0 replies on “Norsk fotografi gjennom 85 år vises i Paris”