Ny Nikon fyller marginalt behov?

Nikon lanserer i dag Nikon D600, et fullformat kamera med 24 megapiksler til 17.000 kroner. Sikkert et flott kamera, men Nikon har allerede svært gode – og mye rimeligere – DX-kameraer for entusiasten, og D800 for den profesjonelle. Det er ikke uten videre lett å se behovet for  D600.Nikon D800 yter over 36 Mp og koster 24.000. D600 ligger så tett opp til dette profesjonelle segmentet at den som har lyst til å oppgradere fra «consumer»-segmentet like gjerne vil gå for toppmodellen av disse to. Nikon legger vekt på at D600 er det minste og letteste fullformatkameraet Nikon har lansert, og det er helt klart et poeng.

Produktspesialist jon Aasen hos Nikon Norge mener dagens lansering er banebrytende: – D600 vil gi flere fotografer muligheten til å utforske fordelen med fullformat og løfte fotografering til et nytt nivå. Det faktum at kameraet har mye av den siste teknologien fra våre profesjonelle kameraer, betyr at dagens lansering faktisk er banebrytende, sier han.

D600 har en bildesensor i FX-format som tidligere kun har vært å finne på profesjonelle kameraer.
FX-format
Nikons nyutviklede CMOS-sensor i FX-format med en oppløsning på hele 24,3 megapiksler gir unik detaljrikdom og et bredt eksponeringsomfang, også under fotografering i dårlige lysforhold, hevder Nikon – til tross for at kalibrert ISO slutter allerede ved 6400.  14-bits A/D-konvertering og gode signal- støyforhold skal gi god kvalitet med et bredt dynamisk omfang  også ved høye ISO-verdier, men ISO 6400 imponerer ingen i dag..

Nikon D600 har samme avanserte bildeprosesseringsmotor (Expeed 3) som flaggskipet D4. Uten problemer klarer Expeed 3 å håndtere storedatamengder uten å påvirke hastighet eller kvalitet. 16-bits bildebearbeiding sikrer rike farger og fargetoner. Toneovergangene er jevnere med høy detaljrikdom og fargetone i hele skalaen opp til hvitt.

D600 fokuserer raskt under alle lysforhold takket være AF-systemet (Multi-CAM 4800) med 39 fokuspunkter. Kameraet har arvet AF-egenskaper fra Nikon D4. AF-systemet er kompatibelt med objektiver som har blender opp til f/8 og følsomhet ned til -1 EV (ISO, 100 20oC). Dette sikrer skarpe bilder selv under svært krevende lysforhold. Kameraet har ulike AF-innstillinger som dynamisk AF-område og 3D-følgefokus.

Filmopptak i profesjonell kvalitet
Nikon D600 har filmegenskaper som er basert på samme teknologi som D800. Et bredt utvalg med filmfunksjoner, hastigheter og brukervennlige kontrollere, gir full kontroll ved direkteopptak samtidig som at det sikrer høykvalitets fullformatsopptak.

Det kan spilles inn film i full HD (1080p) med 30, 25 og 24 bilder per sekund. I oppløsningen 720p er tilsvarende tall 60, 50 og 25. Opptak i full HD kan vare  opp til 30 minutter. Det er mulig å spille inn film i full HD i både FX- og DX-format. Via mikrofoninngangen kan en ekstern stereomikrofon tilkobles for å sikre klare lydopptak. Det er også et eget uttak for eksterne hodetelefoner.

Nikon D600 har et avansert system for motivgjenkjenning inkludert en RGB-lysmålingssensor på 2016 piksler som nøye analyserer hvert motiv for mest mulig nøyaktighet. Systemet gjenkjenner ansikter med stor nøyaktighet, og identifiserer motivets farger og lysstyrke via den optiske søkeren.

Detaljert motivgjenkjenning brukes for å sikre mer nøyaktig autofokus, aeksponering og i-TTL blitseksponering under krevende fotografering. 3D-følgefokus  er spesielt forbedret når det tas bilder av motiver som utgjør en mindre del av bildeflaten.

D600 er utviklet for å takle tøffe forhold med kamerahus i magnesiumlegering. Kameraet veier kun 760 gram uten batteri. Det har også samme værbeskyttelsesnivå som det profesjonelle D800.

Nikon D600 vil være et fornuftig valg for den som ikke har råd til D800, som ikke trenger høyere lysfølsomhet enn ISO 6400 og som vil ha et forholdsvis lett fullformatkamera.

Nikon D600 er tilgjengelig i butikk fra og med 18.09.12, til en veiledende pris på 17 390,-.

More from Morten M. Løberg
Klart for Årets fotograf 2012
Fotografi inviterer i neste nummer til fotokonkurransen Årets fotograf 2012. Sammenlagtvinneren får...
Read More
One reply on “Ny Nikon fyller marginalt behov?”
  1. Alt for stiv pris for et kamera som egentlig ligger i realiteten under D7000 i en del av spesifikasjonene. Hvis Nikon vil gjøre et nytt marked for fullformat, burde dette kameraet mer hatt en pris rundt det D300 ligger på i dag. Det har vært mye snakk om dette kameraet på ryktebørsen og det kom ikke opp til forventninge. Og Nikon kunne glatt ha kostet på seg en lukker med tophastighet av 1/8000 istedefor 1/4000 som er det som kameraet har.

Comments are closed.