Nytt retrokamera fra Nikon

Nikon Df

I dag ble den dårlig holdte hemmeligheten fra Nikon avslørt, et nytt retrokamera med fullformatsbrikke. Den gamle F-seien er en tydelige inspirasjon, også i navnet Df.

Nikon Df
Nikon Df

Nikon Df føyer seg dermed inn i rekken av såkalte retrokameraer, moderne digitale kameraer med design tydelig inspirert fra tidligere kameraer. I dette tilfellet er inspirasjonen hentet fra Nikon F serien, og likheten til klassikeren Nikon F3 er ikke ubetydelig, kameraet som var lengst i produksjon av alle Nikons modeller.

Df er altså navnet og F står for fusion. Ideen er en sammensmelting av gammel design med ny teknikk. I kjernen av kameraet finner vi en 16,2 megapixler CMOS-sensor i fullformat. Dette er samme sensor som man finner i toppmodellen Nikon D4. Kameraet er også kompatibelt med eldre Nikkor-objektiver uten Ai.

– Vi lanserer et nytt segment med dette kameraet, sier Jon Aasen i Nikon Norge. Nøkkelordet for kameraet er «ren fotografering», tilbake til essensen i fotografiet. Vi har lagt inn den beste innmaten vi har for at man kan registrere akkurat de motivene man ser, sier han.

Kamerahuset, som er værbestandig og i magnesiumlegering, ligger godt i hånden og gir en god kvalitetsfølelse. En stor, lys søker med 100% søkerdekning gjør det enkelt å fokusere også manuelt. De mekansike kontrollhjulene virker også robuste og gir enkel tilgang til de mest brukte innstillingene. Med bildebrikke fra D4 vil vi også anta at bildekvaliteten er i toppklasse.

Kameraet selges foreløpig kun som kit med en Nikkor AF-S 50 1.8 G med en veiledende pris på 25.390. Kameraet vil være tilgjengelig i Norge fra 28. november.

Fotografi vil komme tilbake med en fyldig test av kameraet i papirutgaven.

www.nikon.no

 

Tekniske spesifikasjoner fra pressemeldingen:

 • CMOS-brikke i FX-format (fullskjerm) med 16,2 megapiksler: Optimal balanse mellom størrelsen på bildebrikken i FX-format (36,0 x 23.9 mm) og 16,2 millioner effektive piksler gir bilder med slående dybde og detaljer, lite støy og et bredt dynamisk område.
 • God lysfølsomhet: ISO 100 – 12 800 som kan utvides til Hi4 (tilsvarende ISO 204 800) gjør det enestående under fotografering i dårlige lysforhold.
 • EXPEED 3: Nikons bildebehandlingsprosessor håndterer tunge dataoppgaver fra bildeprosessering til overføring uten å gå på bekostning av hastighet og kvalitet. 16 bits bildeprosessering gir optimale farger, gode toner, minimalt med støy i hele bildefeltet og jevne graderinger med rike detaljer og fargetoner helt opp til skalaen til rent hvitt – selv når du fotograferer i JPEG. I tillegg er den kraftige EXPEED 3 prosessoren rask, nøyaktig og energieffektiv.
 • Hurtig: Oppstartstiden er på ca. 0,14 sekunder, og lukkerforsinkelsen er på bare 0,052 s*. Serieopptak i høy hastighet er tilgjengelig med opptil 5,5 bilder i sekundet i både FX- og DX-formater.
 • Mekaniske hjul: Kameraet har ruglete mekaniske hjul for enkel og sikker betjening. Du kan tilpasse ISO-følsomhet, eksponeringskompensasjon, eksponeringskontroll og utløserfunksjon uavhengig. På den måten får du tilgang til alle parametere som er relevant for stillbilder uten at du trenger tilgang til kameramenyen.
 • Kompakt fullformat: Kameraet som kun veier 710 gram uten batteriet er bygd for å tåle tøffe forhold blant annet takket være robust og lett magnesiumlegering på de øvre, bakre og nedre dekslene. Det er i tillegg motstandsdyktig mot støv og vann.
 • Robust lukkerenhet: Den svært nøyaktige lukkerenheten er testet i opptil 150 000 sykluser og har maksimal lukkerhastighet på 1/4000 sek, og takler blitssynkronisering på opptil 1/200 sek.
 • Selvrensende sensorenhet: Reduserer støvdannelsen foran bildebrikken.
 • Energibesparende design: Tar ca. 1400 bilder* (ved bruk av EN-EL14a-batteri i enkeltbildemodus).
 • Klassiske detaljer: Df-kamerahuset leveres i klassisk sort eller sølv med sorte detaljer. Strukturen i grepet, de mekaniske hjulene og det flate toppanelet minner om Nikons ikoniske speilreflekskameraer som F2 og F3. Brukergrensesnittet vises på skjermen i monokrom.
 • Følsom autofokus med 39-punkters Multi-CAM 4800 AF-system: AF-systemet i Df er følsomt ned til -1 EV, kompatibelt med objektiver opptil f/8, har fire områdefunksjoner (inkludert 3D-følgefokus) i tillegg til å gi rask og presis dekning i bildefeltet, selv under dårlige lysforhold.
 • Lysmåling med punktbasert hvitbalanse: Df gir svært nøyaktige manuelle hvitbalanseinnstillinger ved at du raskt kan bruke punktbasert hvitbalanse til det spesifikke området av bildefeltet du velger under Live View-opptak.
 • Motivgjenkjenningssystem: Kameraets bildebrikke og en RGB-sensor med 2016 piksler gir detaljert informasjon til kameraets motivgjenkjenningssystem som optimaliserer eksponering, autofokus og hvitbalanse umiddelbart før lukkeren utløses.
 • Optisk søker av høy kvalitet: Pentaprismesøkeren av massivt glass tilbyr 100 prosent motivdekning og 0,7 ganger forstørrelse, samt DX-beskjæring med markering i søkeren.
 • Stor 3,2 tommers LCD-skjerm med 921 000 punkter: Stor innsynsvinkel og forsterket glass. Viser skarpe bilder med flott fargegjengivelse.
 • Elektronisk kunstig horisont med to akser: Du kan kontrollere kameraets stilling i forhold til horisonten og rotasjonen på LCD-skjermen eller i søkeren.
 • Live View: Nikon Df hjelper deg med bildekomposisjonen under opptak i Live View ved å tilby rutenett for 1:1 eller 16:9-bildeforhold. Det kontrasøkende AF-systemet har forbedret brukervennlighet, nøyaktighet og hurtighet. Eksponeringen kan bekreftes ved å trykke på knappen for forhåndsvisning når bilder tas i M-modus.
 • Lyddempet utløserfunksjon: Perfekt for stille fotografering. Lyden av kameraets speilmekanisme reduseres betydelig under serier.
 • Beskjæringsmoduser: DX-format og 5:4-størrelsesforhold. DX-beskjæringsmodusen kan aktiveres automatisk når et DX-objektiv er montert.
 • Modus for HDR (High Dynamic Range): En funksjon som tar et over- og undereksponert bilder med ett trykk på utløseren. Området kan utvides med opptil ±3 EV for forskjellige utseender fulle av metning og tonegraderinger mens jevnheten langs kanten der eksponeringene møte kan justeres til å bli mer naturlig.
 • Aktiv D-Lighting: En funksjon som automatisk bevarer detaljene i både mørke og lyse områder med naturlig kontrast ved fotografering i situasjoner med sterkt lys.
 • Retusjeringsmenyer: Menyene inkluderer alternativer for korrigering av røde øyne og fargebalanse i tillegg til alternativer for RAW-behandling og endring av størrelse. Filtereffektiver inkluderer himmellys, fargeforsterker og stjernefilter i tillegg til effekter for solfilter. Raske retusjeringsalternativer inkluderer fortegningskontroll, perspektivkontroll, oppretting og fiskeøye.
 • Picture Control: Tilpass stillbildene ved å finjustere parametere som skarphet, fargemetning og nyanse før bilde tas.
Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
Stian Andersen på Popsenteret
Utstillingen «Backstage Sessions» viser bilder Stian Andersen har tatt av artister backstage under...
Read More
0 replies on “Nytt retrokamera fra Nikon”