Objektivtest: Tamron SP 85mm 1.8 DI VC USD

Tamron SP 85mm f/1.8 VC

Tamrons nye oppgraderte SP-serie teller nå fire objektiver. For et par uker siden testet vi 35-millimeteren, her er test av portrettobjektivet – det første 85mm med optisk bildestabilisator. 

Den nye serien utfordrer åpenbart både kameraprodusentenes egne premiumobjektiver og Sigmas Art-serie. Tamrons nye SP-serien kjennetegnes ved en beige ring ved objektivfatningen og et design med rene flater. I denne omgangen tester vi portrettelen Tamron SP 85mm 1.8 Di VC USD, som ble lansert i vår sammen med den legendariske SP 90mm f/2.8 Macro i oppgradert utgave. I serien inngår også 45mm 1.8 Di VC USD.

_MG_0193
Nærgrensen på 80 cm er ordinær, men skarpheten tillater gode utsnitt. (Foto: Toralf Sandåker)

Tamron 85mm F1.8 Di VC USD

Det er en god porsjon glass og metall i Tamrons nye 85-millimeter, men det er også først med optisk bildestabilisator i denne klassen. 85 mm er en klassisk portrettbrennvidde, ikke minst for portretter med litt omgivelser – hode/skuldre og litt til. Med et slikt utsnitt får du perfekt motivavstand, og det er enkelt å  kombinere selektiv fokus med skarpe detaljer der det trengs. Objektivet er konstruert for fullformat, men duger like bra til APS-C-format. Kanskje bedre, hvis du også vil litt nærmere. Objektivet internfokuserer, og blir ikke lengre når du fokuserer. Det har en kraftig og stillegående ringmotor som flytter glasset effektivt og presist, men vinner ikke noen konkurranse om den aller raskeste autofokusen. Ni avrundede blenderlameller gir fine og jevne uskarphetsområder (bokeh), men nærgrensen på 80 cm gjør det ikke til noe makroobjektiv.

Konstruksjonen kjennes gedigen, med høy kvalitetsfølelse. Objektivet er beskyttet mot støv og fuktighet med en gummiring rundt fatningen og en fluorinebelegg på frontlinsen. Motlysblender leveres med.

Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD leveres med fatning for Canon EF, Nikon F og Sony A (Sony-utgaven har ikke bildestabilisator, da Sony-kameraene har dette innebygget).

Den brede fokusringen har et rillet gummimønster og gir god kontroll når du fokuserer manuelt. Avstandsindikatoren er synlig under et lite vindu i objektivet, som ellers har to brytere: en som slår bildestabilisatoren (VC) av og på, og en for å veksle mellom AF og manuell fokus. Bildestabilisatoren skal i følge Tamron kompensere for 3,5 lukkertrinn i henhold til CIPA-standarden. Vi fikk skarpe, håndholdte bilder med EOS-D X Mark II på lukkertider rundt 1/15 sekund. Den som er redd for at bildestabilisatoren ikke tillater topp skarphet, bør la seg overbevise her. Men stabilisatoren er ikke av de raskeste, og for hurtig action vil den kanskje henge litt etter. Det er imidlertid ikke slik fotografering Tamrons nye 85mm er mest beregnet for.

_MG_0200
Med ni runde blenderlameller har Tamrons nye 85 mm praktfulle overganger til det uskarpe. Vakker bokeh. (Foto: Toralf Sandåker)

Fokuseringen er rask og relativt stillegående, men f.eks. Canons egne STM-objektiver følger motivet bedre når du tar opp video med kontinuerlig AF. Det høres litt lyd fra både AF og stabilisatoren som i et stille rom kan fanges opp av kameramikrofon.

Tamron 85mm F1.8 Di VC USD er et solid kvalitetsobjektiv som utmerker seg med den innebygde bildestabilisatoren. Denne unike funksjonen gjør det til et interessant kvalitetsalternativ til originalprodusentene, selv om prisen ikke er spesielt lav.

Skarpheten er i toppklasse, og avviker bare teoretisk fra det helt perfekte. Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD er blant markedets mest interessante protrettobjektiver i dag.

Skarphet. Meget skarp over hele bildeflaten allerede ved full åpning. Bare minimal forbedring i hjørnene ved nedblending. Optimal blender f/2.8. Diffraksjon begrenser noe fra f/11, men fremdeles svært skarp til og med minste blender (f/16).

Vignettering. Synlig lystap i hjørnene ved åpen blender, raskt synkende til f/5.6 der utlysningen er helt jevn. På APS-C-format ses bare svakt lystap på f/1.8 og f/2.0, det er knapt målbart fra f/2.8.

Fortegning. Knapt målbar fortegning, og praktisk talt usynlig.

Optisk korrigering. Nesten helt fri for synlige fargebrytningsfeil, svært godt korrigert. Medfølgende motlysblender anbefales brukt når du fotograferer mot sterke lyskilder, det lyssterke objektivet får mindre reflekser da. Generelt lite følsom for reflekser og strølys.

Spesifikasjoner Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD (Canon-fatning)

Tamron SP 85mm f/1.8 VC
Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD er første portrettobjektiv med den klassiske 85-millimeter brennvidden med optisk bildestabilisator.

Opptaksformat: 24×36 mm (fullformat)
Konstruksjon: 13 elementer i 9 grupper
Diagonal bildevinkel: 28° (fullformat)/18° (APS-C)
Filterdiameter: 67 mm
Nærgrense: 80 cm
Blenderområde: f/1.8–f/16
Mål: 9,1 cm (lengde), 8,4 cm (∅)
Vekt: 700 g
Dessuten: Ultralydsmotor (Ultrasonic Silent Drive) gir rask og stillegående fokusering. Blender med ni lameller. Værbeskyttet, fluorine-coating på frontlinsen. Optisk bildestabilisator kompenserer for 3,5 trinn (CIPA). Kompatibel med Tamron TAP-in-konsoll. Solblender medfølger.

Ca. pris: 8600 kroner
Produsentens informasjonside for Tamron 85mm F1.8 Di VC USD.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
EISA SPEILREFLEKSOBJEKTIV 2017-2018
SIGMA 135mm F1.8 DG HSM | Art SIGMA 135mm F1.8 DG HSM...
Read More
0 replies on “Objektivtest: Tamron SP 85mm 1.8 DI VC USD”