Og der var den: Leica M Monochrome

Ryktene viste seg å stemme: Produsenten lanserer Leica M Monochrom, et rendyrket sorthvittkamera med 18 MP bildesensor.

Verdens første digitale fullformatkamera med sorthvitt-sensor heter Leica M Monochrom. Med sorthvitt-sensor produserer kameraet bilder med en skarphet og briljans som aldri før er oppnådd, hevder Leica. Og skal noen være villig til å betale de 57.000 kronene kamerahuset koster bør det stemme.

Leicas første kameraer ble introdusert i en tid der fargefotografiet ikke hadde fått sitt kommersielle gjennombrudd. Leica-fotografene var som regel pressefotografer og aviser og magasiner trykket i sorthvitt. Etter hvert ble farge- og trykkteknologi såpass bra at fotografene også benyttet fargefilm, men i flere tiår var det som regel to Leica-kameraer i bruk samtidig. Ett til sorthvitt og ett til farger.
Sorthvitt  forenkler og gir både et kraftigere og strammere  inntrykk. Det er mer tidløst og enklere å presentere. En digresjon er at årets store Oscarvinner «The Artist» er filmet i sorthvitt.

Takket være fullformatsensoren uten fargefiltre leverer kameraet bilderesultater av unikt høy kvalitet, igjen i følge Leica. Ved første øyekast kan Leica M Monochrom knapt skilles fra andre M-kameraer. Toppdekselet og kamerahuset er lakkert i matt-sort og modellbetegnelsen “monochrom” er diskret gravert på tilbehørsskoen.
“Med Leica M Monochrom har vi fokusert på funksjonalitet som på alle M-modeller. Kameraet er optimalisert med en rekke funksjoner spesielt utviklet for å møte helt spesielle krav for sorthvitt fotografering og tilbyr alt du trenger for å produsere bilder av høy kvalitet”, heter det i pressemeldingen fra lanseringen.
Teknsike spesifikasjoner:

*   Nyutviklet monokrom CCD-sensor med en oppløsning på 18 millioner piksler
*   Skarpere bilder takket være direkte behandling av RAW-data uten interpolering
*   Ekstremt lav, finkornet bildestøy opp til ISO 10.000
*   RAW-data histogram og varsel for overeksponering
*   Diverse programmerbare sorthvitt-toninger
*   Sort toppdeksel og bunnplate
*   Nik Silver Efex Pro 2 og Adobe Photoshop Lightroom medfølger

Veiledende utsalgspris på Leica M Monochrom er kr. 57.000,-.
Kameraet blir tilgjengelig i Norge hos utvalgte Leica-forhandlere i juli.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Norges Fotografforbunds landskonkurranse
Norges Fotografforbunds landskonkurranse er en mulighet også for ikke-medlemmer til å vise...
Read More
One reply on “Og der var den: Leica M Monochrome”

Comments are closed.