Også Bonnier med omstridt frilansavtale

Mediekonsernet Bonnier gjør som Hjemmet Mortensen og Aller Media – de forsøker å få frilansere over på standardkontrakter som gir frilanserne dårlige vilkår.

Advokat August Ringvold i Norsk Journalistlag karakteriserer Bonnier-avtalen som «dårlig, elendig og vanvittig» og advarer sterkt mot å underskrive.

Alle mediekonsernene påberoper seg en ny medievirklighet som grunn til å sikre seg rett til å bruke frilansernes stoff og bilder på alle publisedringsplattformer. Ulempen for frilanserne er at de frasier seg retten uten å få noe igjen. Bonnier-kontrakten er enda strengere: Den nedlegger absolutt forbud mot å selge stoff eller bilder noe annet sted.

Det er fagbladet Journalisten som omtaler Bonnier-kontrakten på sine nettsider i dag.

Hårreisende avtale

Leder Jørn Wad i Frilansjournalistene sier til Journalisten.no at Bonnier-avtalen er enda verre enn avtalene Hjemmet Mortensen og Aller Medika har presentert for sine frilansere.

– Den ber journalister om å si fra seg alle økonomiske rettigheter ved verket sitt. Du får altså ikke lov å selge saken din til noen andre. Det er ingen andre som har funnet på dette før, og det er helt hårreisende, sier Wad til Journalisten.no.

Chief Operating Officer Kristian Fjellheim i Bonnier Media bekrefter ovenfor Journalisten.no at de har sendt ut avtalen til noen av sine leverandører, og har invitert til møte med disse over nyttår.

– Det er helt klart at vi har som mål å få en standardisert avtale og utfordre frilansernes gamle forretningsmodell. Men – det skal gjøres på en saklig måte og i dialog med våre leverandører. Det viktigste for oss er at vi betaler for de rettigheter vi kjøper, sier Fjellheim.

Du kan lese hele avtaleteksten Bonnier presenterer for sine frilansere her.

More from Morten M. Løberg
Sexy avgangsutstilling på Bilder Nordic
«Shameless» er 35 fotostudenters refleksjoner rundt temaet seksualitet. En pirrende utstilling, i...
Read More
0 replies on “Også Bonnier med omstridt frilansavtale”