Olympus M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO – førsteinntrykk

Fotografi har fått anledning til å bli kjent med Olympus’ nye M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO – det første Olympus Micro Four Thirds-objektivet med bildestabilisator. Med bildevinkel tilsvarende 600 mm, og dobbel bildestabilisator med inntil 6 trinns virkning, er spesifikasjonene formidable. Hvordan ser det ut i praksis?

Nå er dette ingen endelig test, objektivet vi har prøvd noen dager er et betaeksemplar. Men vårt førstehåndsinntrykk har gitt flere svar på spørsmålene mange har brent inne med siden Olympus første gang fortalte om dette objektivet for ganske lenge siden.

Dette er ikke et objektiv laget for å være mest mulig kompakt, det er laget for å gi høy ytelse og solid motstand mot røffe forhold.. Bruksvekten er 1475g med den avtagbare stativfoten (som for øvrig passer rett i et Arca-Swiss kompatibelt hode). Med foten av, blir vekten 1270g. Og dette er ikke bare en tele for stativet. Objektivet har innebygd optisk bildestabilisator, men med et nyere Olympus hus arbeider denne bildestabilisator sammen med kameraets stabilisator, og skal i følge Olympus gi en effekt tilsvarende inntil 6 lukkertrinn.

Blåmeis på vinterforing, tatt med håndholdt Olympus Pen-F kamera og 300mm f/4 IS med kombinert optisk og mekanisk bildestabilisator. Foto: Toralf Sandåker
Blåmeis på vinterforing, tatt med håndholdt Olympus Pen-F kamera og en tidlig versjon av 300mm f/4 IS med kombinert optisk og mekanisk bildestabilisator. (Foto: Toralf Sandåker.)

Det går fint å håndholde med et OM-D-kamera, men selv et Pen-kamera gjør så lite av seg at de går fint, når du har et godt grep i selve objektivet. Som på Olympus 40–150 mm f/2.8 har også 300-millimeteren innebygd en smart motlysblender som trekkes tilbake når den ikke er i bruk. Objektivet kan for øvrig bruke Olympus’ 1,4x telekonverter, som gir 420 mm brennvidde med f/5.6.

Også for håndholdt

Vårt førsteinntrykk er et objektiv som fokuserer ekstremt raskt og presist. Du merker nesten ikke at du har en supertele med bildevinkel tilsvarende 600 mm i hånden. Stabilisatoren er så effektiv at stativet får være i fred det meste av tiden, og autofokusen er så hurtig som noe.

Fokusområdet kan begrenses for enda hurtigere respons, enten fra nærgrensen (1,4 m) til 4 m, fra 4 m til uendelig eller også hele fokusområdet 1,4 m til uendelig. Objektivet har en bryter for å slå av og på bildestabilisatoren og en funksjonsknapp. Som på alle Olympus’ PRO-objektiver veksler du mellom autofokus og manuell fokus ved å trekke i fokusringen, og manuell fokus er med en tydelig skala. Objektivet er kraftig værbeskyttet, og selv frontlinsen skal tåle en skikkelig sprut.

Objektivet skal være leveringsklart i løpet av februar, og vil koste ca. 26.000 kroner.

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D
Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på...
Read More
0 replies on “Olympus M.Zuiko ED 300mm f4.0 IS PRO – førsteinntrykk”