Paal Audestad tok Årets bilde

Vinner mennesker/åpen klasse: Paal Audestad, frilans/Aftenposten – Til døden skiller oss ad.

Fredag kveld delte Pressefotografenes Klubb ut heder og ære til fjorårets beste fotografer. Årets bilde ble tatt av Aftenpostens Paal Audestad.

Vinner mennesker/åpen klasse: Paal Audestad, frilans/Aftenposten – Til døden skiller oss ad.
Vinner mennesker/åpen klasse: Paal Audestad, frilans/Aftenposten – Til døden skiller oss ad.

Forrige vinner av Årets bilde var fotojournalisten Andrea Gjestvang som leverte et følsomt portrett av en 15 år gammel Utøya-overlevende. Årets vinner, Paal Audestad, skildrer også mennesker i møte med livets ultimate prøvelse, et bilde som inneholder så mye mer enn de to personene som vises i bildet. Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

“Et visuelt requiem. Fremtid og fortid, minner og planer. Drømmer som aldri ble. Gjennom ett enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like gjerne vært oss selv i speilet.”

Juryen påpeker i år at nivået på innsendt materiale er noe ujevnt, og man kan spekulere i om man begynner å se konsekvensen av nedskjæringene i landets redaksjoner. Gledelig er det da å se at det er mange sterke bidrag i dokumentar-kategoriene, en genre hvor fotografene ofte finansierer prosjektene utenom avisredaksjonene.

Pressefotografiet spenner over et enormt register innenfor fotografiet og det er inspirerende å se hvor mye bra fotografi som skapes i løpet av et år, fra nære portretter til den ytterste menneskelig lidelse. Årets Bilde er en viktig konkurranse, både for fotografene selv, men også for at vi andre skal få en påminnelse på den viktige rollen pressefotografiet fyller.

I Årets Bilde blir det plukket ut vinnere i ti kategorier, i tillegg fikk freelanceren Javad Parsa hederlig omtale for serien “Moments of freedom”.

Nedenfor kan du se vinnerbildene fra samtlige kategorier.

Tags from the story
Written By
More from Pål Otnes
Nick Brandt på Willas Contemporary
I dag åpner utstillingen Inherit the Dust på Willas Contemporary. Nick Brandt...
Read More
One reply on “Paal Audestad tok Årets bilde”

Comments are closed.