På`n igjen!

Nesooden kommune vil gjerne ha blinkskuddene dine – alldeles gratis og til evig tid. En god deal?

Vi har tatt det opp tidligere: Håpløse fotokonkurransebetingelser og grov utnyttelse av amatørfotografers bilder. Nå er det Nesooden kommune som prøver å smiske seg til gratis bilder til fri bruk.

Kommentar: Morten M. Løberg

«Ved innsending av bilder samtykker du i ovenstående (betingelsene, red. anm.) og gir Nesodden kommune rett til vederlagsfritt å offentliggjøre og bruke materialet ubegrenset på Internett, trykte medier og annen redaksjonell virksomhet.»

Og hva får du igjen? Kanskje får du en forstørrelse av bildet ditt. Hvis du blir premiert, vanker det en forstørrelse i format 40×60 cm. Utover dette – som ikke er noen skikkelig premie en gang – får du ingen ting.

Smarte blåruss

Nå kan man jo innvende at den som er så korka dum å delta i en fotokonkurranse på disse betingelsene kan ha det så godt. Det er jeg i og for seg enig i, men jeg synes det er vanskeligere å svelge at noen smarte blåruss i Nesodden kommune ikke tar fem øre for å utnytte kameraeiere som i stedet burde beskyttes mot seg selv.

Jeg vet om flere fotografer på Nesodden som på oppdrag kunne fotografert de bildene kommunen trenger. Kommunen ville fått akkurat det bildematerialet de trenger, men det ville kostet penger. Nå er det ikke sikkert det finnes midler i kommunebudsjettet til dette, så det kan godt hende alternativet er ingen bilder. Men det er etter min mening ingen unnskyldning for søke å utnytte holdningsløse fotospirers ubendige trang til å se bildet sitt på trykk.

Forføres med honnørord

Dette er «fotointeresserte innbyggere» (kommunens egen betegnelse) som ikke skjønner at de blir utnyttet. Dette er deltagere som ikke skjønner at de selv aktivt undergraver og ødelegger markedet for seriøse fotografer som lever av å påta seg oppdrag – og som løser oppgaven bedre enn en skokk tilfeldige kameraeiere. Dette er deltagere som ikke skjønner at de blir lokket og forført med honnørord («verdier», «fotodugnad», «engasjere») og smisking («Sammen skal vi lage et fantastisk bildemateriale»). Det minner meg om telefonselgeren fra en eller annen teleoperatør som ringte meg for å invitere til et «kommunikasjonssamarbeid».

NHO har i lang tid kjempet i flere rettsinstanser for retten til å gi dårligere arbeidsbetingelser til arbeidstakere fra land med lavere lønnsnivå og færre framforhandlete goder enn i Norge. NHO har ført saken helt til Høyesterett – og tapt så det suser. Høyesterett har fastslått at arbeidstakere i Norge skal ha samme betingelser og samme goder, uansett hvilket land de kommer fra.

Det skal altså ikke være lov i Norge å utnytte at noen kan tenkes å ta til takke med dårligere betingelser enn andre. En fotokonkurranse, som det er frivillig å delta i, er naturligvis mye mindre viktig enn folks arbeidsbetingelser, men vi snakker allikevel om kommunalt saksjonert sosial dumping. Å smiske seg til gratis bilder legger et utidig press på de som lever av å levere slike tjenester.

Bryter åndsverkloven

Hvis Nesodden kommune synes «fotodugnad» er slik en glitrende idé, hvorfor inviterer de ikke samtidig til «eldredugnad»? Kommunenes innbyggere kan inviteres til uten vederlag å føre tilsyn med demente slik at kommunen sparer penger på å engasjere profesjonelle hjelp?

Nesodden kommune illustrerer innbydelsen til fotokonkurransen på sine nettsider med et fotografi hvor navnet på fotograf er utelatt (et vanlig brudd på åndsverksloven som vi har påpekt i andre sammenhenger mange ganger tidligere). «Du beholder selvfølgelig rettighetene til bildene dine», smisker kommunen i innbydelsen og henviser til åndsverksloven. Men selv skal de visst ikke være bundet av den.

 

Nesooden kommune vil gjerne ha blinkskuddene dine – alldeles gratis og til evig tid. En god deal?
Nesooden kommune vil gjerne ha blinkskuddene dine – alldeles gratis og til evig tid. En god deal?

 

 

 

 

 

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Paul Graham får årets Hasselbladpris
Juryen som deler ut Hasselbladprisen på en million svenske kroner har –...
Read More
One reply on “På`n igjen!”
  1. says: Andreas Lied

    Du har riktignok noen gyldige poeng i ditt innlegg, men din kontrast til eldrepleie er søkt og egentlig temmelig usmakelig.

    Jeg ser heller ikke noe problem i at kommunen lyser ut etter slike bilder. Det er ikke alltid man behøver profesjonelle bilder.

    Du nevner at folk må vernes mot seg selv. Jeg sier heller at de aller fleste som melder seg på slikt er oppegående nok til å forstå betingelsene i denne avtalen.

    Storm i vannglass.

Comments are closed.