Panasonic går til filmen med stillbilder

Panasonic

Filmegenskapene til Panasonics nye kameraer er så interessante at det er lett å overse stillbildeegenskapene. Aller best ser vi det når vi studerer de spede opplysningene om Panasonics kommende toppmodell Lumix GH5 (bildet).

Panasonic Lumix GH5 kommer ikke før første halvår 2017, men allerede nå vekker det oppsikt. Modellen GH5 vil erstatte, Lumix GH4, er fremdeles to år etter lansering blant de fremste systemkameraene til videofilming. Den posisjonen tror vi GH5 vil overta, men også som stillbildekamera er den nyskapende, skal vi tro spesifikasjonene. Det hybride foto/videomarkedet er ikke bare fullformat.

Den store nyheten er at Lumix GH5 vil levere «6K Photo» fra en 6K videostrøm, der hvert stillbilde blir på 18 megapiksler – ni ganger oppløsningen til et Full HD bilde. Panasonic er sparsom med detaljer, men det er ganske tydelig at om opptaket er i 6K, så blir filmsekvensene skalert ned til 4K. Den virkelige oppløsningen er ikke oppgitt, men stillbildene trekkes ut av videobilder i 4:3 eller 3:2-format med ca. 6000 x 3000 piksler oppløsning. Bildebrikkens oppløsning skal etter hva Panasonic opplyser være ca. 20 megapiksler, men de endelige dataene er ikke publisert.

18 megapiksler med 30, 25 eller 24 bilder i sekundet er heftig, også fordi Panasonic er kjent for å klare kontinuerlig autofokus bra. For den som klarer seg med 8 megapiklser vil dessuten Lumix GH5 gi 4K video med inntil 60 bilder i sekundet, og dermed 4K-bilder med samme opptaksfrekvens. Videoegenskapene er også på et høyt nivå: Lumix GH5 gir 10-bit 4K video med 4:2:2 fargekomprimering og 30 bilder i sekundet, men også 4K video med 60p/50p bildefrekvens, og skal kunne lagre videostrømmen lokalt i kameraet. Med Lumix GH5 sier Panasonic at de akter å heve sin status i filmindustrien.

Sammen med GH5 skal dessuten Panasonic lansere en ny serie hybride (film/foto) Leica zoom-objektiver, alle med f/2.8–4 som største lysåpning.

Panasonic
Panasonic Lumix G80 er klar nå, og har mange av GH4 sine egenskaper. Her med den nye 12–60-millimeteren.

Lumix G80

Men før GH5 slippes neste år, er Panasonic allerede på banen med det som blir høstens store satsning: Lumix G80. Ikke å forveksle med Lumix GX8 eller GX80 – nykommeren er et lite, men kraftig kamera bygget i lettmetall og godt beskyttet mot vær og støv. Det har fått en oppdatert 5-akser bildestabilisator på bildebrikken, og sammen med objektiver som har optisk bildestabilisator, vil Panasonics prisbelønte Dual I.S. klare å gi skarpe håndholdte bilder med 5 trinn lengre lukkertid enn uten bildestabilisator, mener produsenten. Dette forsterkes ytterligere av en mer stillegående lukker og kraftig redusert vibrasjon, samtidig som den 16 Mp CMOS-brikken nå er uten lavpassfilter, og dermed skal gi 10 % høyere oppløsning.

Videoegenskapene skal i stor grad være hentet fra Lumix GH4, med 4K video, 4K Photo, etterfokusering og 4K-bilder fra før utløseren trykkes ned (Pre-burst). Autofokusen er ytterligere forbedret, med utlesningshastighet på 240 bilder/sekund og følsomhet ned til -4EV. Panasonic Lumix G80 støtter også Focus Stacking (en serie bilder med ulik fokusjustering satt sammen til et bilde med bedre dybdeskarphet, f.eks. ved makroopptak) og stjernehimmel-AF som kan følge individuelle stjerner.

Panasonic Lumix G80 er i handelen i disse dager, og koster ca. 10.000 kroner for selve huset.

Panasonic
Panasonic Lumix LX15 har en lyssterk zoom tilsvarende 24–72 mm f/1.4–2.8.

Snobbete kompakte

På Photokina lanserte Panasonic dessuten to nye kompaktkameraer av den mer avanserte typen, men ganske så forskjellige. Først ut er den svært kompakte Lumix LX15, som bygger på tradisjonen fra den legendariske serien LX lommekameraer, der mange husker spesielt LX5 og LX7. I motsetning til disse har LX15 fått en stor 1″ CMOS-brikke på 20 Mp, slik vi kjenner fra mange andre kameraer i premiumklassen, og fra videokameraer. Lumix LX15 er ett av disse kameraene som går i en skjortelomme, men som samtidig er utstyrt med avanserte fotografiske egenskaper. Åpenbart er det Sony RX100-familien som nå skal utfordres.

Det gjør Panasonic med et Leica 3x zoom-objektiv med lysstyrke f/1.4–2.8 og bildevinkler tilsvarende 24–72 mm, kombinert med ISO-følsomhet opp til 12.800. Det lille kameraet tar selvsagt også 4K video, med alle Panasonic-spesialer som 4K Photo, 4K Burst, 4K Pre-burst, Post Focus og Post Focus stacking. Kameraet har en 5-aksers hybrid optisk bildestabilisator for både video og stillbilder, 4x langsom film i Full HD og selvsagt Wi-Fi med mulighet for fjernstyring fra mobilen. En kraftig oppgradert autofokus klarer kontinuerlig fokus med 6 bilder i sekundet, og kameraet tar nærbilder inntil 3 cm fra frontlinsen.

Panasonic
Lumix FZ2000 erstatter Lumix 1000 med kraftigere zoom og semiprofesjonell video.

Lumix FZ2000 går absolutt ikke i lommen, men er et hybrid stillbilde/videokamera med innebygd 20x optisk zoom og en ganske lik 20 Mp 1″ bildebrikke som LX15. Men der LX15 retter seg mot den som vil ta diskrete biler hvor som helst, er FZ2000 kameraet for den som stiller krav til videomuligheter, men samtidig vil ha et kamera for de fleste typer stillbilder. Dette må være reisefotografens drøm, og Panasonic tar klart sikte på å konkurrere med Sony RX10 Mark III.

FZ2000 har en stabilisert zoom som tilsvarer 24–480 mm med lysåpning f/2.8–4.5, myk og stillegående zoom og AF, gode manuelle muligheter og regulerbart ND-filter. Blenderåpningen har 9 avrundede blader for mye uskarphet, og kameraet kan ta video uten den vanlige 30 minutters-begrensningen (bare begrenset av minne og strøm-kapasitet). Videoformatene omfatter Cinema 4K (17:10-format), vanlig 4K video med de vanlige tilleggsmulighetene for 4K Photo osv. Kameraet kan levere bilde til ekstern skjerm samtidig som det tar opp video, støtter variabel bildefrekvense, intervallopptak og stop-motion-filming. En betalt oppgradering gir tilgang til V-Log L video for profesjonell etterbehandling. Tilkobling for både ekstern mikrofon og hodetelefoner er med.

Stillbildefotografene får selvsagt RAW, og inntil 7 bilder/sekund med følgefokus (12 bps med låst fokus), en stor 2,4 Mp OLED-søker og den vridbare 3″ LCD-skjermen.

Panasonic Lumix LX15 og Lumix FZ2000 kommer i november, til henholdsvis  ca. 8.000 og 14.000 kroner.

More from Toralf Sandåker
Ambisiøse kameraer på test i nummer én
Da er vi i gang med et nytt år og nye tester....
Read More
0 replies on “Panasonic går til filmen med stillbilder”