Test: Panasonic Lumix DMC-GX1

Panasonic Lumix DMC-GX1 er et avansert kompakt systemkamera og bildemessig det beste fra Panasonic så langt.
Panasonic Lumix DMC-GX1 er et avansert kompakt systemkamera og bildemessig det beste fra Panasonic så langt.

Panasonic er tilbake med et seriøst kompakt systemkamera etter at GF-serien ble kastet til knipserne, og med ny 16 Mp bildebrikke og den svært kompakte kit-zoomen melder Lumix GX1 seg sterkt på i konkurransen om de beste kompakte systemkameraene.

Bildekvalitet
Tidligere har bildekvaliteten ved middels og høy ISO vært klart svakere enn konkurrentene med større bildebrikke når vi har sammenlignet Micro Four Thirds-kameraene. Men her har Panasonic vokst betydelig med oppgaven. Bildestøyen er ikke dårligere enn på kameraer som Sony SLT-A77 og NEX-5N, hvilket sier ganske mye. På de laveste ISO-verdiene klarer ikke GX1 å holde helt følge med dynamikken til de beste APS-C-kameraene, men fra ISO 800 holder de faktisk følge med resten av konkurrentene. Eksponeringen, fargegjengivelsen og signalbehandlingen er som vanlig hos Panasonic av høy klasse, og optikken er nesten alltid av høy svært kvalitet.

Bruksegenskaper
Kameraet er svært kompakt, men likevel med brukbart grep. Her er det ingen søker, men en utmerket pekeskjerm og mulighet for å sette på en ekstra og ganske høyoppløst elektronisk søker. En sprettoppblitz er innebygd, og tilbehørssko finnes. Innstillingsrattet gir god kontroll, og manuell kontroll er brukbart tilgjengelig. De aller beste semiprofesjonelle kompaktkameraene kommer minst like godt ut, men Pumix GX1 gir den bevisste brukeren mer enn brukbare verktøy til seriøs bildefangst.

Størrelse/vekt
Ikke stort større enn et kompaktkamera, selv med en (utskiftbare) kit-zoomen. Micro Four Thirds-formatet bidrar til at selv med teleoptikk og lyssterke objektiver (systemet har begge deler og godt utvalg) blir formatet svært kompakt.

Byggekvalitet
Meget god byggekvalitet som man forventer av et kamera i denne klassen, dog er det ingen værbeskyttelse.

Ytelse
Ytelsen skiller seg klart fra Panasonics mer amatørrettede kameraer. Serieopptak er likevel ikke bedre enn på familiekameraer, men responsen er kvikk og autofokusen er forbløffene kjapp så lenge kameraet ikke forventes å forfølge bevegelige motiver.

Videoegenskaper
Som videokamera er dette et seriøst alternativ med stabile bilder i Full HD, og nesten på høyde med de beste Sony-kameraene. Ingen mikrofoninngang men innebygd stereo mikrofon med vindstøybegrensning.

Spesielle egenskaper
En rekke motivprogrammer og rikt utvalg brukerspesifiserbare innstillinger. Den svært gode pekeskjermen teller som pluss.

Pris/ytelse
Den kompakte utførelsen, bildekvalitet, ytelse og egenskaper totalt tatt i betraktning er dette et kamera som gir mye for pengene.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Årets kompaktkamera 2013
Det blir solgt stadig færre kompaktkameraer, men det er de billigste og...
Read More
One reply on “Test: Panasonic Lumix DMC-GX1”

Comments are closed.