Panasonic Lumix GX7 frir til entusiastene

Lumix-GX7
Panasonic Lumix GX7 har ytelse, ergonomi og egenskaper som retter seg direkte mot entusiastene blant oss.

Når Panasonic i dag lanserer Lumix GX7 – det nye flaggskipet i den ultrakompakte G-serien av systemkameraer – utfordrer de både Fujifilm XPro-1 og Sony NEX-7/NEX-6. Med innebygd bildestabilisator på bildebrikken – den første i et Panasonic Micro Four Thirds-kamera – går de rett i strupen på Olympus, også.

Panasonic Lumix DMC-GX7 er en ny klasse kameraer fra Panasonic, selv om navnet antyder at det følger opp Lumix GX1, som ble sluppet for snart to år siden. Mens Lumix GX1 manglet innebygd søker, og hadde lite i tillegg til den enkle GF-serien bortsett fra flere direkte knapper og tilkoblingsmuligheter, er Lumix GX7 på mange punkter Panasonics mest avanserte kamera hittil. Det er solid bygget i metall, med godt utvalg direkte funksjoner, bl.a. innstillingshjul både foran og bak, egen AF/MF-bryter og direkte  innspillingsknapp for film.

Kameraet har fått en nyutviklet 16 Mp Live MOS bildebrikke produsert spesielt med høy følsomhet i tankene. Følsomheten utnyttes dessuten med en ny bildeprosessor som ytterligere undertrykker bildestøy ved høye ISO-verdier. I tillegg har Lumix GX7 fått en kraftig forbedret autofokus, som også tar AF inn i vanskelige lysforhold. Kameraet har også fått en høyoppløst LCD-søker som kan vippes opp. Søkeren har en oppløsning tilsvarende 2.760.000 piksler, viser 100 % søkerbilde og forstørrer tilsvarende 0,7x på et 35 mm fullformatkamera. Skjermen er også ny, en 3″ LCD pekeskjerm  i 3:2-format med 1040K oppløsning, som kan tiltes. Lukkeren er også ny, og den raskeste hittil fra Panasonic: den byr på lukkertider inntil 1/8000 sekund og synkroniserer blitz inntil 1/320 sekund. Dessuten har kameraet en elektronisk lukker som er helt lydløs.

Filmegenskapene er også avanserte, om ikke helt på nivå med Lumix GH3 – de synes å være ganske identiske med Lumix G6. Her er innspilling i Full HD med 50 eller 25 progressive bilder i sekundet, og bitrate på hhv. 28 og 20 Mbps. Formater er både AVCHD og MP4. Lyd tas opp i stereo med innebygd mikrofon, og dessverre finnes heller ikke her ikke tilkobling til ekstern mikrofon. Men det som mange vil legge mest vekt på blant nyhetene i Lumix GX7, er nok at også Panasonic nå har innebygget bildestabilisator på bildebrikken. Dermed matcher de Olympus’ kameraer, som ikke har vært avhengige av bildestabilisator i objektivet for å få skarpere håndholdte bilder.

Panasonic Lumix GX7 vil leveres som kamerahus alene, og som kit med hhv. de nye 14–42 mm f/3,5–5,6 og 20 mm f/1,7 – valgfritt i silver eller sort finish. Forventet levering er i september. Pris er ennå ikke klart, men vil ventelig ligge i nærheten av 8000 kroner. Det vil derfor få tøff konkorranse fra Olympus OM-D E-M5, Fujifilm X-E1 og Sony NEX-7/NEX-6 – alle høyspesifiserte kompakte kameraer med innebygd søker av høy kvalitet.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Hva skal fotobransjen med Photokina?
Har Photokina utspilt sin rolle? I morgen åpner Photokina dørene for 33....
Read More
0 replies on “Panasonic Lumix GX7 frir til entusiastene”