Paul Graham får årets Hasselbladpris

Executives, Bank of England, London, November 1981 © Paul Graham

Juryen som deler ut Hasselbladprisen på en million svenske kroner har – nok en gang – valgt en perifer kamerakunstner knapt noen har hørt om.

Executives, Bank of England, London, November 1981 © Paul Graham

Kommentar: Morten M. Løberg

Hasselbladsstiftelsen har kungjort at den britiske fotografen Paul Graham er tildelt  Hasselbladsstiftelsens internasjonale pris i fotografi for 2012. En utstilling med prisvinnerens bilder skal vises i Hasselblad Center i Göteborgs Konstmuseum i høst.

Juryen som har innstilt kandidater for Hasselbladstiftelsen ledes av Clément Chéroux, som er fotohistoriker og kurator på fotografiavdelingen i Centre Pompidou i Paris, Frankrike. Med seg har han
Ekaterina Degot, kunsthistoriker, kunstkritiker og kurator i Moskva; Ute Eskildsen, professor og sjef for fotografiavdelingen ved Museum Folkwang i Essen, Tyskland; Gao Shiming, kurator ved det kinesiske akademiet for kunst i Hangzho, Kina, og Roberta Valtorta, vitenskaplig sjef for Museo di Fotografia Contemporanea i Milano, Italia.

Juryen består av erfarne og dyktige folk, og det er til syvende og sist Hasselbladstiftelsen selv som velger prisvinneren. Styret har gitt følgende begrunnelse: «Paul Graham är en av de mest briljanta fotograferna i sin generation. Under sin nästan 40-åriga karriär har han utvecklat ett extremt fokuserat och högst personligt konstnärskap som är konsekvent utan att någonsin bli monotont. I bilder som är både finkänsliga och subtilt politiska åskådliggör han spåren av den annars inte skönjbara ″tidsandan″. Med sina djupa insikter i det fotografiska mediets potential har han fortlöpande skapat nya former för alla aspekter av det fotografiska arbetet. Det gör honom till en stor förnyare av fotografin och en frontfigur bland de fotografer som drivs av ett stort engagemang i sin samtid. »

Når jeg røper at jeg aldri har hørt om Paul Graham eller kjenner hans bilder kan det sikkert innvendes at jeg akkurat på dette punkt er uinformert og uvitende. På den annen side: Er det så mange andre som kjenner til prisvinneren? Er han en så profilert fotograf at han fortjener denne gjeve prisen? Eller føyer årets pris seg inn i rekken av tildelinger som kan oppleves som litt på siden – uten at det rettferdiggjøres på noen måte. Det kan da ikke være så få fotografer som bruker Hasselblad?

Morten M. Løberg

 

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Bruktmarked på Fotografi.no
Fotografi.no  introduserer i dag bruktmarked for fotoutstyr og elektronikk i samarbeid med...
Read More
0 replies on “Paul Graham får årets Hasselbladpris”