Per Maning på Galleri Brandstrup

Munchskogen. Foto: Per Maning

I kveld åpner utstillingen «Munchskogen 2016». Utstillingen har utganspunkt i Per Manings engasjement i debatten omkring utbyggingen av området rundt Munchs atelier på Ekely i Oslo.
Skogen heter opprinnelig Kikut-skogen, men forfatterne Thorvald Steen og Torgeir Rebolledo Pedersen kom med  forslaget om å omdøpe Kikut-tomta til det passende navnet «Munchskogen». Tomten ble fredet i 1996, til tross for innbitt motstand mot fredningen. Det var først da Riksantikvaren tok initiativ i saken at fredningen ble gjennomført. Nå er igjen en politisk strid mellom kultur og næringslivom tomten. Striden gjelder planene om å bygge  kunstneren Bjarne Melgaards «A House to Die In» på tomten. Boligen er planlagt til å bli Melgaards dødshus, en blanding av et performativt kunstverk og bolig, med underjordisk svømmebasseng og et 12 meter høyt tårn.

Torgeir Rebolledo Pedersen skriver i katalogen for den kommende utstillingen på Galleri Brandstrup om hvordan Maning har kommet til å anvende problematikken omkring Kikut-tomta til sin utstilling ‘Munchskogen 2016’:

«For å få perspektiv på denne utstillingen, må vi til utgangspunktet, som er et arborét i Antibes i Sør-Frankrike. Et arborét Per Maning snakket med meg om for en del år tilbake, og la fram ideen om en utstilling i den forbindelse. Jeg synes å huske at vi kom inn på Edens Hage, og at vi diskuterte erosjon og uvettig ødeleggelse av paradiser, at det kanskje er vår ubevisste hevn på vegne av Adam og Eva, fordi de i tidenes morgen ble forvist derfra. Eden skulle også innhente prosjektet senere, da som metafor for en annen skog, en skog vi har døpt Munchskogen, en skog som sterke kommersielle krefter innen eiendomsutvikling nå truer med ødeleggelse.’»

Utstillingen inneholder motiver både fra Munchskogen og fra Jardin Botanique i Antibes. Motivene glir over i hverandre, der mennesker og dyr interagerer med skogen. Maning bor selv på Ekely med sin kone, og har stor glede av og bruker skogen ofte, og han har engasjert seg sterkt i kampen om å bevare skogen.

Utstillingen vises 14. januar– 7. februar 2016.

www.brandstrup.no

Tags from the story
,
More from Kristin Skåmedal
Adobe Creative Cloud med nye oppdateringer
Adobe kommer i sommer med flere nyheter i sin Creative Cloud samling. Både Photoshop,...
Read More
0 replies on “Per Maning på Galleri Brandstrup”