Phase One XF 100MP bakstykke

Phase One XF 100MP

Phase One starter det nye året med å lansere sitt nye 100 megapiksler bakstykke for 645-kameraer. Mellomformatspesialisten og Sony har samarbeidet om å utvikle den nye følsomme fullformat CMOS-brikken.

Det er utleiemarkedet som først og fremst er målet for Phase Ones nye ‘versting’. Prisen blir nemlig 325.000 kroner – pluss moms. Phase One XF 100MP topper den tidligere toppmodellen, som hadde 80 Mp. Det er Sony som har produsert den nye CMOS-brikken. Phase One XF 100MP er leveringsklart allerede.

15-trinns dynamikk

Bildebrikken kombinerer høy følsomhet med imponerende fargefølsomhet og dynamikk, skal vi tro Phase One. Med et dynamikkomfang på 15 EV-trinn og 16-bits fargefølsomhet skal bakstykket i henhold til spesifikasjonene levere toneomfang og fargenøyaktighet som er klart bedre enn småbildekameraene. Følsomheten strekker seg fra ISO 50 til ISO 12.800, som kombinert med det høye pikseltallet lover støyfrie bilder selv under vanskelige lysforhold. Bakstykket gir også LiveView gjennom HDMI-utgangen for tilkobling av ekstern monitor o.l. Ellers kan lagringsenheter kobles til ved hjelp av USB 3 så vel som FireWire.

Phase One XF 100MP har fått HDMI-kontakt.
Phase One XF 100MP har fått HDMI-kontakt.

Fullformat 645

Phase One kaller sine nyere bakstykker med høy oppløsning «fullformat», og XF 100MP har netto opptaksformat 53,7 x 40,4 mm. Dette er 2,5 ganger større areal enn et «fullformatkamera» med 36 x 24 mm opptaksformat. Da 645-format ble skapt, var opptaksformatet på film aningen større, typisk ca. 55 mm x 42,5 mm. Tidligere modeller har et litt mindre «crop-format» – 44 x 33 mm.

Fra å være en fabrikant av digitale bakstykker, har Phase One utviklet seg til å bli en komplett systemleverandør for det profesjonelle markedet. I sommer ble XF-systemet lansert, som flaggskipet i selskapets produktlinje. Nylig kjøpte Phase One japanske Mamiya, som de i mange år har samarbeidet med. Mamiya 645D-systemet lever videre som Phase One DF-systemet. Også israelske Leaf har i mange år vært eid av danske Phase One. I dag finnes det ca. 20 ulike objektiver bare fra Phase One/Schneider Kreuznach, i tillegg til kompatible objektiver fra andre. I Norge er Interfoto og Studioimport importør.

Deler av Phase One XF-systemet med ca. 20 objektiver.
En del av Phase One XF-systemet med ca. 20 objektiver.

 

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Tips til ferien: tre unike kameraer
Her er tre kameratips for deg som allerede er godt utstyrt ,...
Read More
0 replies on “Phase One XF 100MP bakstykke”