Photokina i gang – ny Leica M lansert i dag

Verdens eldste, største og viktigste fotomesse – i alle fall i Europa – åpner i Køln i dag. Det er ventet et vell av nyheter. Først ute er Leica.

Noen og enhver kan bli svimmel av tempoet i fotobransjen, med nylanseringer på løpende bånd. Samtidig som det er kort mellom godbitene i kategorien “må ha” har det aldri vært enklere enn i dag å vente til neste godbit uten å bli hengende etter. Det kan Leica-fans ha gjort lurt i, for i dag lanserer Leica sitt aller siste systemkamera Leica M10. Det vil si, det heter ikke det, men bare Leica M. Men det er det tiende kameraet i M-serien. Hva Leica skal kalle neste kamera i serien gjenstår å se.

De som brukte 48.000 kroner på Leica M9 for et år siden må nå bestemme seg for om de skal bruke 52.000 kroner på å bytte til Leica M. Leica M har en helt nydesignet CMOS-bildesensor, 24 megapiksler i fullt 35mm-format, designet og konstruert for både M- og R-objektiver. “I samspill med Leica Maestro-prosessoren, betyr dette maksimal bildekvalitet og hurtighet”, sier Leica – og det stemmer helt sikkert. Leica er og blir kameraenes Rolls Royce, slik de var i filmens dager. “Skarphet, eksponering og farger kan nå vurderes nøyaktig på kameraets store, 3-tommers høyoppløselige skjerm med 920.000 piksler. I kombinasjon med M- og R-objektiver, åpner kameraets nye 1080p Full-HD-videofunksjon også opp nye horisonter”, sier Leica videre.
Leica M har LiveView-funksjon som kan være nyttig spesielt ved makro- og tele-fotografering, men det åpner også for langt mer diskret fotografering enn tidligere – noe som i alle år har vært Leicas kjennemerke. Leica M tilbyr ytterligere to fokusmetoder. “Live View Zoom”-funksjonen gir opp til 10x forstørrelse for nøyaktig vurdering av skarphet og nærgrense. Den andre funksjonen er “Live View Focus Peaking”. Her vises motivets konturer automatisk som røde linjer for enkel og praktisk fokusvurdering.

“Som en typisk M har Leica tatt hensyn til intuitiv betjening med direkte manuelle innstillingsmuligheter og rask tilgang til funksjoner. Det nye oppsettet, og spesielt den brukervennlige menyen, garanterer god oversikt over alle kamerainnstillinger til alle tider. Live View og de nye fokusfunksjonene har egne knapper”.

Et bredt utvalg av tilleggsutstyr er også tilgjengelig for nye Leica M, blant annet det nye Leica R-adapteret, som gjør at nesten alle R-objektiver kan brukes med Leica M. Ytterligere tilbehør er den elektroniske søkeren Leica EVF2 Visoflex og et multifunksjonelt håndgrep med integrert GPS-modul. Håndgrepet, i kombinasjon med valgfrie fingerløkker i ulike størrelser, bidrar til trygg og stabil håndtering av kameraet. Tilbehørserien omfatter også et Leica mikrofonadaptersett for perfekt lyd ved videoopptak.

“Kameraet forener fordelene med innovativ digital teknologi og målsøker-teknologi, som har vært kontinuerlig perfeksjonert over flere tiår. Leica M er fortsatt trofast til M-systemets verdier, og har samtidig utvidet mulighetene”, sier Leica. Så da er det vel bare å snakke med banken og bytte.

Leica M vil være tilgjengelig hos utvalgte Leica forhandlere i Norge i begynnelsen av 2013. Kameraet kommer i svart og sølv, og vil ha en anbefalt veiledende utsalgspris på kr. 52.000,-.

Leica M – ganske lekkert
Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Ken Ove G. Johansen tok det beste Leserbildet
Ken Ove G. Johansen vant Fotografis uhøytidelige fotokonkurranse Leserbildet i årets første...
Read More
0 replies on “Photokina i gang – ny Leica M lansert i dag”