Pikselbombe for hobbyfotografen

Nikon har i dag introdusert Nikon D3200, et inngangskamera for familie- og hobbyfotografen med hele 24 Mp – til under 6.000 kroner. Her lukter det suksess.

Blandt de som kjøper et typisk “inngangskamera” oppgraderer 40 % av kjøperne fra kompakt mens 25 % er førstegangskjøpere i speilreflekssegmentet. Det grensesprengende med D3200 er at det yter hele 24 Mp, en bildestørrelse vi tidligere bare har fått med de aller dyreste, profesjonelle speilreflekskameraene. Bildesensoren i D3200 er helt nyutviklet.

Spørsmålet er selvfølgelig om en begynner eller familiefotograf trenger hele 24 Mp. Så store bilder er det sjelden familiefotografen lager. Men uerfarne fotografer er ikke alltid like flinke til å går nær motivet eller ta riktig utsnitt i kameraet. Har de 24 Mp å gå på kan du ta ganske kraftig utsnitt av bildene og enda skrive ut i ganske stort format.

Nikon introduserte tidligere i år 24 Mp i sin semiprofesjonelle modell D800. D800 har imidlertid fullformatsensor, mens D3200 har en DX-størrelse bildesensor. Det gir en forlengelsesfaktor på ca. 1,5 hva brennvidde angår. Et 50 mm objektiv på D800 (fullformatsensor) gir et utsnill tilsvarende ca. 75 mm på D3200 (DX-sensor).

Guide

Nikon 3200 har en guidefunksjon som gjør det mye enklere for uerafrne fotografer å bruke avanserte funksjoner som begrenset dybdeskarphet, fryse bevegelse og lignende.

Marina Gurevich, produktsjef for Nikon i Europa, sier D3200 viderefølger D3100 som er bestselgeren blant speilreflekskameraer i Europa.
– Dette er en kraftpakke av et kamera som gir suveren bildekvalitet og video i full HD. D3200 viser hva som er mulig med mange megapiksler. For nybegynnere av speilreflekskameraer sørger Guide-funksjonen for at det er enkelt å ta gode bilder uten å være en dreven fotograf. Med andre ord er dette kameraet for alle som vil forevige familien, ferien og hverdagen med høykvalitetsbilder, sier hun.

Guide-funksjonen som er kjent fra de speilreflekskameraene D3000 og D3100 er nå inne i tredje generasjon, med betydelige forbedringer spesielt for å hjelpe fotografen med nye kreative muligheter i kameraet. Funksjonen veileder deg gjennom prosessen trinn for trinn, parallelt med at den viser deg illustrasjonsbilder som hjelper deg med å definere bildet du ser for deg. Med D3200 er det lett å skape uskarphet i bakgrunnen ved portrettfotografering eller å ta skarpe bilder av barna som leker. Nye punkter er lagt til i bruksmenyen, som for eksempel hjelper deg med å fremheve det røde i solnedganger eller redusere uskarphet i bevegelsesbilder.

Nikons automatiske system for motivgjenkjenning analyserer motivet og justerer fokus, eksponering og hvitbalanse for å sikre gode resultater. Kameraet kan nærmest gjøre jobben for deg i form av automatiske funksjoner som automatisk motivvalg med Live View og motivprogrammer som tar seg av de viktigste innstillingene.

D3200 har hele 24,2 megapiksler. Dette gir detaljrike bilder som kan beskjæres eller forstørres til store formater. Nikons nye bildeprosessor Expeed 3 jobber ekstremt raskt.

Skarpe bilder i svakt lys
Høy lysfølsomhet i form av ISO 100-6400 (utvidbart til 12 800-ekvivalent), sørger for skarpe bilder selv i svakt lys. Det 11-punkts autofokussystemet sørger for meget god og rask fokusering, noe som betyr skarpe bilder selv om motivet er utenfor bildesentrum eller om motivet er fullstendig uforutsigbart, som for eksempel en smilende eller leende baby. Bildeserier med fire bilder i sekundet gjør at D3200 fanger motiver som beveger seg raskt, for eksempel barn på rullebrett.

På steder med stor kontrast, som motiver i motlys, justerer Nikons Aktiv D-Lightning lyset automatisk samtidig som det bevarer detaljene både i lyse og mørke områder. Resultatet er slående bilder med naturlig kontrast.

Bedre HD-filmer
Dersom du ønsker å forevige en milepæl i tilværelsen – for eksempel barnets første trinn, er det ikke alltid nok med et bilde. Nå kan du ta opp dine egne filmer i full HD (1080p) og spille dem av på TV-en ved hjelp av en lett tilgjengelig filmopptaksknapp. Kameraets store bildebrikke og høye følsomhet (ISO) er viktig for den høye bildekvaliteten. Kameraet har integrert en god mikrofon – men det er også mulig å koble til en ekstern mikrofon til lydkontakten. Redigering av filmene er enkelt ved å velge start- og sluttpunkt for opptaket i kameraet, og du kan dessuten lagre stillbilder fra filmen i etterkant. Alt dette sammen med det store utvalget av NIKKOR-objektiver, gjør at du kan skape fantastiske effekter i filmopptakene.

Trådløs tilkobling
Trådløs tilkobling av kameraet er nå mulig takket være den trådløse mobiladapteren WU-1a (ekstrautstyr). Dette gjør det svært enkelt å dele bilder med venner og familie umiddelbart via sosiale nettverk, e-post eller for å ta sikkerhetskopier når du er på reisefot. Siden det ikke er nødvendig med WiFi tilkobling for å overføre innhold fra kameraet til en Android enhet, er den trådløse mobile adapteren en perfekt reisevenn. Det er til og med mulig å fjernstyre kameraet, inkludert forhåndstitting, fra den eksterne Android enheten slik at du kan være med på familie- og gruppebilder.

D3200 og 18 – 55 mm VR koster 5.790. Huset alene koster 4.990. I salg fra 15. mai.

More from Morten M. Løberg
To nye Tamron-objektiver meed bildestabilisator
Tamron har lansert ny 90 mm makro og ny 70-200 telezoom på...
Read More
0 replies on “Pikselbombe for hobbyfotografen”