Skann bilder for en rimelig penge

Hans-Olav Forsang er fagliig ansvarlig hos Pixellus. Daglig leder Ane Lise Lunder i bakgrunnen. (Foto: Morten M. Løberg).

Pixellus skanner bildene dine for en tier pr. stk. og resultatet blir riktig bra. Pixellus skanneroperatører har Asbergers syndrom eller de er autister – som gjør det vanskelig å fungere i et vanlig arbeidsmiljø. Fordelen er at de er knallgode på akkurat det de kan.

Vi har skrevet om Pixellus tidligere, men denne gangen har vi testet hvor gode de er. Vi har sendt Pixellus et knippe lysbilder og sammenlignet resultatene med skan vi selv har utført på en Nikon Coolscan 9000 ED.

Pixellus har et veldig godt tilbud til den som har gamle negativer og lysbilder. De mottar usortert materiale, skanner det som er å skanne og du betaler bare for de bildene du vil beholde. Lysbilder montert i lysbilderammer med glass blir skannet som de er (utsiden av glasset frengjøres med trykkluft), men skannersoftwaren sørger for å fjerne støv og riper og restaurerer også fargene.

Våre tester viser at dette fungerer veldig bra. Det er klart at hvis du tar lysbildet ut av ramma, rengjør det ordentlig og skanner uten støvfjerning med en profesjonell filmskanner så får du et skarpere bilde – men det tar mye lengre tid og du kan siden bli sittende i timevis og retusjere. Så hvis du ønsker å skanne gamle bilder for å ha de i digital form til vanlig «albumbruk» gjør Pixellus en utmerket jobb til en veldig rimelig pris.

Så kan du spare merarbeidet et virkelig profesjonelt skan krever til bildene du vil stille ut i stort format.

Vi viser eksempler på kvaliteten Pixellus gir deg i eksemplene under. Pixelles finner du her: www.pixellus.no.

Et av artikkelforfatterens lysbilder fra 1970-tallet. Her er bildet er skannet hos Pixellus.
Her er samme bilde skannet med Nikon LS-9000ED filmskanner og SilverFast software. Automatisk optimalisering er valgt i skannersoftwaren. I denne størrelsen er det knapt mulig å se forskjell på de to skannene.
Detalj (100%) av Pixellus-skan.
Detalj (100%) av Nikon LS-9000ED/SilverFast-skan uten støvfjerning. Forskjellen i skarphet er knapt merkbar og helt uten betydning hvis ikke bildet skal vises i stort format.
Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Nye lyssterke glugger
Samyang og Canon er ute med nye lyssterke vidvinkelobjektiver. Canon lanserer også...
Read More
2 replies on “Skann bilder for en rimelig penge”
 1. says: Andreas Hognerud

  Jeg vil si at det er realtivt enkelt å se forskjellen på de to bildene øverst i artikkelen. Bildet dere har skannet selv er mer «kaldere» i hvitbalansen enn det som Pixellus har skannet. Hvis dere mener at det er «knapt mulig» å se forskjell på de så tror jeg dere bør sjekke skjermkalibreringen deres. Her er det fin forskjell spør du meg.

  1. Du har helt rett. Jeg hadde mest skarphet i tankene da jeg skrev at det er liten forskjell på bildene, men siden jeg ikke presiserer det skjønner jeg at det blir litt upresist. Jeg har benyttet meg av automatisk bildekorrigering i Silverfast og det gir som du helt riktig påpeker en litt kjøligere, mer nøytral bildetone. Pixellus benytter også Silverfast og deres resultat er nok nærmere orginallysbildet som har en litt varm tone. Så vi kan si at mitt skan er mest nøytralt og fargeriktig, mens Pixellus skan er nærmere originalen. Hva som er best? Jeg vet ikke, det blir vel en smaksak. Husk også at det er enkelt å gjøre denne typen små fargejusteringer i et bildebehandlingsprogram.

   Jeg vurderer det uansett slik at Pixellus har et veldig godt tilbud, at resultatet blir svært bra til denne prisen og jeg vet at Pixellus har dedikerte medarbeidere som er – i beste mening – inntil det nerdete opptatt av oppgaven (de som jobber hos Pixellus har diagnosen Asbergers syndrom eller autisme).

   På Facebook-siden til Fotografi opplyser Ronny Fridman at det koster halvparten å få gjort samme jobben i Tallinn. Jeg vil allikevel holde en knapp på et «lokalt» tilbud siden du slipper fortolling og risikoen med å sende verdifulle originalbilder ut av landet. Sikkerheten hos Pixellus er svært høy – de holder til i det gamle seddeltrykkeriet til Norges Bank.

Comments are closed.