Point of no return

Det er klart for årets mest kontroversielle innslag på Nordic Light. Fotografi.no følger festivalen.

Mads Gilbert (t.v.)og Stuart Franklin holder nettopp nå foredrag i Caroline kino. (Foto: Morten M. Løberg).

Mads Gilbert og Stuart Franklin holder nettopp nå foredrag i Caroline kino. Franklin presenterer alle bildene Associated Press har nektet ham å bruke.

Caroline kino er fullsatt, det er nærmere 300 tilhørere i salen.

Ingen skal beskylde Stuart Franklin for å være nøytral. På den annen side, det er umulig å forholde seg nøytral til bildene som i dette øyeblikk ruller over lerretet i Caroline kino. Hadde det vært en vanlig kinoforestilling ville det vært 25 års aldersgrense.

– Alle de palestinske fotografene ønsket sterkt at jeg skulle lage denne utstillingen, forteller Stuart Franklin. – Til og begynne med hadde jeg et utmerket samarbeid med flere av de store pressebyråene, og så med Associated Press. Alle var positive til prosjektet. Det var da jeg skrev en tekst til utstillingen at AP ønsket endringer i denne at problemene startet. Det var umulig for meg å etterkomme dette, og jeg har valgt å ikke rette meg etter pålegget om ikke å vise bildene.

– Jeg vil gratulere Stuart Franklin og Nordic Light for ikke å la seg presse av sterke krefter til å hindre sannheten å komme fram, sa Mads Gilbert da han nettopp fikk ordet. – Historiene fra Shifa-sykehuset og Stuarts utstilling er viktige fordi ingen kan siden komme å si at vi ikke visste hva som skjedde. Historien vil avgjøre om vi gjorde nok. Husk at Norge har investert 3,5 millioner kroner i isralekske selskaper gjennom petroloumsfondet. 60% av disse selskapene profiterer på Israels okkupasjon av Gaza. Det er all mulig grunn til å stille spørsmål om den norske regjeringens politikk, sa Gilbert videre.

– 431 barn under 18 år ble drept i løpet av de tre uker angrepene pågikk. Tallene ble fortløpende rapportert og akseptert som reelle av blant annet FN. Det er derfor en gåte for meg at Israel fikk holde på med sitt bombardement i flere uker uten at verden grep inn, sa Mads Gilbert til akkompanement av bombenedslag han selv tok opp på bånd fra sin plass inne på Shifa-sykehuset.

– 13 drepte israelere er 13 for mange. Men over 1.300 palestinere ble drept i løpet av tre uker og det forteller alt om styrkeforholdet, sa han.

Mads Gilbert presenterer et sterkt vitnesbyrd. Hans bilder fra Shifa-sykehuset forteller den usmikede sannheten om hvilke skader og lidelser moderne krig påfører sivile. Han er ikke nøytral han heller, men hans historie bygger på at han faktisk var der, som et unikt tidsvitne.

Foredraget ble møtt med langvarig stående applaus.

– Har du en politisk agenda, spørres det fra salen.

– Jeg er først og fremst lege, men jeg betrakter meg selv som en revolusjonær sosialist. Jeg blir av og til minnet om min radikale fortid, men jeg har aldri lagt skjul på mitt politiske ståsted. Jeg beklager det ikke, snarere tvert i mot. Jeg er et politisk menneske.

– Hvordan var det komme hjem etter alle disse forferdelige opplevelsene. Hvordan hentet du deg inn igjen? (spørsmål fra salen)

– Jeg henter meg inn igjen nå! Dere er med å debriefe meg. Jeg har snakket om Gaza 250 ganger siden krigen, og det er den beste måten å håndtere slikt.

– Nå som vi vet, hva kan vi som enkeltmennesker gjøre? (spørsmål fra salen).

– Ikke kjøp israelske varer. Si til kjøpmannen din at du ikke vil ha israelske appelsiner. Skriv brev til Jonas Gahr Støre og fortell ham at Norge må selge aksjene sine i israelske selskaper.

More from Morten M. Løberg
Har styrets tillit
– Daglig leder Anne Lise Flavik i Nordic Light har et samlet...
Read More
0 replies on “Point of no return”