Portfolio: Dagmara Wojtanowicz

Den polske studenten Dagmara Wojtanowicz vant et stipend som bragte henne til Norge og Lofoten. Hun ble et helt år og endte med å reise enda lenger nord, for å gjøre et prosjekt på den samiske kulturen.

Vi er vant til at våre egne studenter reiser i både inn og utland for å gjøre sine prosjekter. Men det er ikke like ofte vi ser utenlandske studenter gjøre prosjekter i vårt eget land.

Den polske fotografen Dagmara Wojtanowicz fra Polen grorde nettopp dette. Hun hadde sin utdannelse fra Sopot School of Photography før hun kom til Norge hvor hun studerer et år på Lofoten Folkehøyskole. Hun ble raskt fasinert av den samiske kulturen og bestemte seg for å gjøre et prosjekt på vår samiske befolkning.

– Etter mitt første opphold i Lofoten ble jeg forelsket i Lofoten og den norske kulturen. Da jeg kom tilbake for å studere hadde jeg et ønske om å reise helt nord, og jeg ble fasinert over mangfoldet i den samiske kulturen, forteller fotografen.

Dagmara hadde lenge hatt et ønske om å finne noe ekte, noe som føltes nærmere menneskets egen natur.

– Min reise til dette stedet startet for lenge siden, i mine drømmer. Jeg elsker å reise, men blir stadig skuffet over den virkeligheten man møter som turist. Jeg ville oppdage noe med mine egne sanser, noe ekte. Mitt møte med samene ga meg nettopp dette, en følelse av glede og spenning, en oppleverse som fyllte hver eneste celle i min kropp.

Jeg ble overrasket over hvor gjestfrie menneskene jeg møtte var, de åpnet sine hjerter og hjem til en fremmed. I motsetning til klimaet var det alltid varme i møtene vi hadde, og en kopp kaffe ble alltid servert. Kanskje er det de klimatiske forholdene som har krevet at man passer på hverandre?

I dag er det elektrisk varme i alle hus, alle har biler og smarttelefoner med internett-tilkobling. Jeg håper at samene klarer å holde på sin unike kultur og tradisjon, avslutter hun.

Dagmara har planer om å følge opp prosjektet med en ny serie fra Finnmark – så snart økonomien tillater det. Men aller først må hun gjøre seg ferdig med fotostudiene i Lofoten.

www.dagmarawojtanowicz.pl

Written By
More from Pål Otnes
Rune Eraker: Verden i hvitøyet
Sosial urettferdighet har alltid opptatt Rune Eraker. Men det tok 20 år...
Read More
0 replies on “Portfolio: Dagmara Wojtanowicz”