Ragnar Frislid

Fotografen, redaktøren og forfatteren Ragnar Frislid døde nylig, 83 år gammel. Frislid har betydd mye for naturfotografiet i Norge.

”En veiviser for unge lesere” skrev forlaget en gang på omslaget til en av Ragnar Frislids mange bøker. Det kan også stå som en karakteristikk av sam’fotografen selv. Da Ragnar døde sist måned mistet vi en nestor innen norsk naturfoto, skriver Ingrid Ellingsen, Svein Erik Dahl og Arild Hansen i Samfoto i et minneord.

Ragnar Frislid var født i 1926 gikk som ung fra å være skogsarbeider til å bli journalist i Dagbladet. Siden var han redaktør både i Norges Jeger- og Fiskerforbunds tidsskrift, i Den norske Turistforenings magasin og i Norges Naturvernforbunds medlemsblad.

“Han var ikke bare en dyktig fotograf, men en særs allsidig formidler av norsk natur: Han bidro til fjernsynsprogram, med kåserier i radioen, artikler i utallige publikasjoner – og utga en rekke bøker om natur, naturvern og friluftsliv, skrivere Frislids samarbeidspartere i Samfoto og fortsetter:

“Ragnar var sentral da norske naturfotografer på 70-tallet organiserte seg. Han var en av Norske Naturfotografers første formenn. Og det var i kjelleren hjemme hos ham den første felles bildesamlingen ble bygget opp. Der drev kona Reidunn Naturfotografenes Bildebyrå i nær ti år.

Dette var grunnlaget for det som i dag er naturfoto-samlinga i Samfotos arkiv. Da naturbildene på tampen av 80-tallet ble innlemmet i Samfoto ble Ragnar også viktig for byrået; både som aktiv sam’fotograf og som en særs inspirerende gjest ved lunsjbordet. Han var godt voksen da han sluttet seg til Samfoto, – men stilte med utpreget ungdommelig glød og pågangsmot.

I foreningen Norske Naturfotografer ble han hedret med æresmedlemsskap. I 1995 mottok han også Den Norske Friluftslivsprisen: – Karakteristisk for Frislid er hans naturglede og dype respekt for alt som lever og gror, og et aldri sviktende engasjement for at naturen skal kunne gå i arv til glede for nye generasjoner, het det i begrunnelsen.

Med sin pionerinnsats bidro han til å legge grunnlaget for mye av det vi jobber med, vi som er glade i norsk natur og naturfoto.”

More from Morten M. Løberg
Kompakt kvalitet – Toralf Sandåker tester reisekameraer
Fotografis Toralf Sandåker har testet 19 kompakte reisekameraer i Fotografis sommernummer som...
Read More
0 replies on “Ragnar Frislid”