Rune Johansen fikk Fotografiprisen

Rune Johansen mottok Fotografiprisen i kveld. (Foto: Morten M. Løberg)

Rune Johansen er nettopp tildelt Norges fotografforbunds utmerkelse Fotografiprisen under et arrangement på Nordic Light.

Rune Johansen mottok Fotografiprisen i kveld. (Foto: Morten M. Løberg)

Johansen var også nominert sist prisen ble delt ut, men da gikk prisen til Jonas Bendikse. Nå var det imidlertid Johansens tur. For ikke så altfor mange år siden var Rune Johansen en anonym montør i Telenor, i dag er han en av landets mest prisbelønte fotografer.

Juryformann Erik Fuglseth uttaler: ”Rune Johansen har i en årrekke portrettert det særlige nordnorske på sin helt spesielle og utleverende måte. Utleverende i den forstand at vi som betraktere føler at vi kommer menneskene og stedene han avbilder tett inn på livet, uten å være invaderende. Portrettene hans klarer på en mesterlig måte å fortelle en ærlig og troverdig historie om et levd liv.

 

Han har skrevet og fotografert flere prisbelønte bøker som f.eks ”Hiv Mannskjiten” fra 2004, som også er oversatt til engelsk. Alle hans bøker reflekterer det uglamorøse, men samtidig intime i en form som blottstiller og forenkler der andre forskjønner og dramatiserer.

 

Denne troverdigheten og ærligheten i formidlingen fjerner også all fremmedgjøring, og etterlater en respekt for det som avbildes.

 

Rune Johansen, som for øvrig er autodidakt, begynte på sin lange karriere som utstiller tidlig på 1980-tallet. Han har i dag betydelig utstillingsvirksomhet både i inn og utland, med over 30 separatutstillinger bare i Norge. Hans bilder er også flere ganger blitt vist i det engelske trendmagasinet Wallpaper.

 

Han er representert i alle viktige museer og samlinger i Norge, bl.a. Nasjonalmuseet for kunst, Kistefosmuseet, Trondheim Kunstmuseum og Norsk Hydros kunstsamling. Han har også levert utsmykkingsoppdrag til Stortinget i Oslo, Rådhuskvartalet i Tromsø og Den Norske ambassaden i Washington, for å nevne noen.

 

Rune Johansen, som har base og bolig i Steigen utenfor Bodø, har også vært en populær foreleser på kunstskoler og gallerier over hele landet. Han har vært mottaker av en rekke stipender og støtteordninger, og fra 2004 har han hatt statens garantiinntekt for kunstnere.

 

Norske Fagfotografers fond og juryen er svært glade for å kunne tildele Fotografiprisen for 2011 til fotograf Rune Johansen. Prisen er på kr 100 000,-.

 

Fotografiprisen ble innstiftet 1989, og utdeles av Norske Fagfotografers Fond (NFF). Prisen er på kr 100.000, og gis hvert annet år til en fotograf som ”i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte”. Fotografiprisen utdeles for å stimulere seriøs bruk av fotografi, og er den største fotografiprisen i Norge – tilsvarende Brage-prisen for forfattere. Vinneren skal ha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet.

 

Tidligere vinnere av Fotografiprisen er Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007) og Jonas Bendixen (2009).

 

Juryen har bestått av Arild Sønstrød og Erik Fuglseth.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Magnumfotograf Bruce Davidson til Nordic Light
Bruce Davidson kommer til Nordic Light! Endelig, vi hopper og danser av...
Read More
One reply on “Rune Johansen fikk Fotografiprisen”

Comments are closed.