Ruskevær-selfie eller megazoom med kikkertsikte? Spør Olympus.

Olympus har lansert to kompaktkameraer som er ganske spesielle. Felles for dem er at de henvender seg til folk som gjerne ferdes ute i friluft. Men der stopper også likhetene.

Olympus-DI_SP-100EEOlympus Stylus SP-100EE (står for Eagle Eye) kombinerer hele 50x zoom med innebygd «kikkertsikte». Zoomen rekker tilsvarende 24–1200 mm f/2,9–6,5 og vipper du opp blitzen ser du over søkeren et punkt-/kikkertsikte som hjelper til med å søke opp fjerne motiver. Med så ekstrem zoom kan det ellers være upraktisk å sveipe gjennom søkeren eller skjermen til du finner det du vil ta bilde av på lang avstand, deretter kan objektivet låse fokus på motivet. Selvsagt har objektivet optisk bildestabilisator. Med modusen Super Resolution kan du ta bilder tilsvarende småville 2400 mm. Kameraet har tre AF-lås for to fokusområder, som kan slås av: Nærområde og distanse. Nærgrensen er bare 1 cm fra frontlinsen, så her er også nærbilder mulige.

Kameraet har en 16 Mp bakbelyst CMOS-brikke, kan brukes inntil ISO 6400 og tar videofilm med Full HD inntil 60 progressive linjepar i sekundet. Den elektroniske søkeren har en oppløsning på 920.000 bildepunkter, og den tre tommer store LCD-skjermen har 460.000 punkter.

Olympus-850Olympus Stylus SP-100EE kombinerer 50x zoom med kikkertsikte. Et nytt kamera i «Tough»-serien, TG-850 er også på vei. Som første i sitt slag har TG-850 supervidvinkel, med bildestabilisert zoom tilsvarende 21–105 mm, likevel er objektivet mer kompakt fordi Olympus har tatt nye glasstyper i bruk. Nytt er også at skjermen kan vippes, om du vil hele 180 grader slik at den peker samme vei som objektivet. Ypperlig for «selfies», enten av deg selv eller hele grupper, særlig kombinert med den kraftige vidvinkelen. Kameraet tåler fall fra 2,1 meter, temperaturer ned til –10 grader, er vanntett til 10 meter og tåler trykk på 100 kg. Også her har Olympus en 16 Mp bakbelyst bildebrikke som klarer inntil ISO 6400, Full HD med 60 bps, intervallopptak og 7,1 bilder pr. sekund stillbilder i full oppløsning.

Kameraet kan også benytte WiFi Med disse egenskapene er den nye Tough-modellen et kamera som for enkelte kan være et alternativ til actionkameraer. Med skjerm, hurtigfilm opptil 240 bps, støtte for FlashAir SD-kort (WiFi-funksjonalitet) og zoom trumfer det de fleste actionkameraer på flere områder.

Olympus Tough TG-850 har supervidvinkel og skjerm som kan vippes helt rundt.

Olympus Stylus SP-100EE og Tough TG-850 er på vei til butikkene i midten av mars, og vil kost henholdsvis ca. 3500 og 2800 kroner.

www.olympus.no

 

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Test av Canon Powershot G3 X
Powershot G-serien har siden de første digitalkameraene vært Canons prestisjeserie blant kompaktkameraer....
Read More
0 replies on “Ruskevær-selfie eller megazoom med kikkertsikte? Spør Olympus.”