Russel James’ engler til Oslo

© Russell James / Courtesy of Camera Work Sara Profile Nude New York, 2014

I dag åpner Qvale Galleri utstillingen «Angels» med den australske fotografen Russel James. Utstillingen har tidligere vært vist ved prestisjetunge Camera Work i Berlin.

Russel James James har jobbet kommersielt siden han halte i land sin første jobb hos W Magazine i 1996. Han er publisert i magasiner som Vogue, Marie Claire og GQ, men har kanskje gjort seg mest bemerket med sine jobber for Victoria’s Secret. I utstillingen som vises i Oslo er det også den kvinnelige form som står i fokus. I følge Russel selv er utstillingen en hyllest til nettopp feminin skjønnhet.

© Russell James / Courtesy of Camera Work Eva 1 Harbour Island, Bahamas, 2003
© Russell James / Courtesy of Camera Work Eva 1
Harbour Island, Bahamas, 2003

– Bildene i utstillingen i Oslo representerer en svært personlig del av min kunst, og fokuserer først og fremst på akt-studier av mange av de vakreste kvinnenene gjennom det siste tiåret, forteller James. – Utstillinen er spesiell for meg fordi jeg satt den sammen for å være «av kvinner for kvinner». Jeg samarbeidet tett med hver eneste modell og publiserte kun fotografier som modellen selv elsket like mye som jeg gjorde. Mennesket har avbildet den nakene kroppen helt siden man begynte å risse i stein. Den feminine formen er vakker og jeg ønsket at denne utstillingen skulle uttrykke det. det.

– Hva er det med aktfotografiet som fascinerer så mye?

– Helt siden mennesket begynte å uttrykke seg gjennom kunst har kroppen vært den primære muse. Fra skulpturer, malerier og nå innen fotografiet; kroppen er den reneste, enkleste, men samtidig det mest komplekse emnet. Den kan være både sensuell, seksuell, sårbart, vakker – og avskyelig.

© Russell James / Courtesy of Camera Work Candice and Lily »Angels« New York, 2014
© Russell James / Courtesy of Camera Work Candice and Lily »Angels«
New York, 2014

– Du jobber primært med mote, reklame og kunst. Er det en forskjell i måten du forholder seg til disse sjangerene?

– Mens mine grunnleggende ferdigheter er de samme, har jeg nok veldig forskjellig tilnærminger. På redaksjonelte jobber eller innen reklame er mitt mål å styrke merkevaren og hjelpe folk med å finne det beste uttrykket. I kunsten er uttrykket fullt og helt mitt og det som driver meg er det følelsesmessige aspektet. Men mange av de fotografene jeg beundrer mest, som Irving Penn, hadde en fantastisk evne til å bevege seg sømløst mellom disse verdenene. Dette er et mål jeg selv søker å oppnå, avslutter James.

Utstillingen som åpner i dag består av 26 portretter og akt-fotografier, og på veggene kan man finne navn som Adriana Lima, Erin Wasson og Rihanna. Utstillingen vises til 29. november.

www.qvalegalleri.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Fotoscenen – en ny fotohappening i hovedstaden
Førstkommende lørdag arrangeres Fotoscenen i hovedstaden, med et ti-timers program som spenner...
Read More
0 replies on “Russel James’ engler til Oslo”