Sa nei til Nordic Light

Fra Oddleiv Apneseths Jølster-prosjekt.

En urimelig kontrakt og dårlig behandling, gjorde at Oddleiv Apneseth trakk seg fra samarbeidet med Nordic Light.

I kontraktforslaget Apneseth fikk seg forelagt sto det at han ikke kunne vise sitt utstillingsprosjekt «Jølster» andre steder i Norge på et helt år. «Karantenetiden» løp fra oktober 2010 til oktober 2011.

– Jeg ble helt forskrekket over kontraktforslaget. At jeg ikke skulle stille ut andre steder i forkant av Nordic Light kan jeg forstå, men at jeg ikke kan stille ut andre steder i etterkant går utover mine næringsinteresser som frilanser. Under de omstendighetene trakk jeg meg fra utstillingen, sier Apneseth til Fotojournalisten.no som tar opp denne saken i dag.

Fotografen forsøkte først å få til et kompromiss slik at han både kunne vise bilder til et foredrag på Trondheim dokumentarfestival i tillegg til Nordic Light. Da dette ikke var mulig, takket han nei til Trondheim – som fant sted før Nordic Light – for å få vist bildene på Nordic Light. Men det var før han hadde sett kontrakten, og valgte å trekke seg fra samarbeidet med Nordic Light.

Fra juni til desember i år vises Jølster-utstillingen vises på Preus fotomuseum i Horten, noe som ikke ville vært mulig å kombinere med kontrakten i Nordic Light.

– Jeg håper ikke de behandler andre norske fotografer på samme måte som meg. Jeg følte at jeg som norsk fotograf stilte i en B- eller C-klasse, og måtte krype for å være med på Nordic Light. Et prosjekt somjeg gjorde i Jølster  er noe man gjør en gang i livet, og da handler det om å komme seg på beina igjen økonomisk. Men med slike betingelser, gjør de det vanskelig for fotografer å ha normale inntekter, sier Apneseth om saken.

Rimelige betingelser?

Anne Lise Flavik forteller til Journalisten.no at alle fotografene får samme betingelser.

– Vi vil ha noe til visse premisser, og det er fotografens valg å være med på det eller ikke. Alle får samme betingelsene, du kan jo ringe til kunstnerforbundet og høre hva slags betingelser de har.

Kunstnere som skal stille ut i Kunstnerforbundet i Oslo må avstå fra å stille ut i flere år forut for utstillingen.

Leder Kjersti Solberg Monsen i Forbundet Frie Fotografer sier til Fotojournalisten.no at hun umiddelbart synsdet er veldig rart at Nordic Light har sånne kriterier for å stille ut der.

– Jeg syns absolutt ikke man skal finne seg i slike betingelser. Det er helt urimelig å forlange eksklusivitet. ellers må man bli kompensert. Jeg kan skjønne at de vil være eksklusive, men med mindre det er et bestillingsoppdrag som de faktisk betaler for er det ikke rimelig å forlange eksklusivitet på den måten, sier Monsen.

Fra Oddleiv Apneseths Jølster-prosjekt.
Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Workshop: Bygg din egen karriere som fotograf
Hvordan bygge opp en karriere som profesjonell fotograf? Fotoredaktør for verdens største...
Read More
4 replies on “Sa nei til Nordic Light”
 1. says: Niels

  Blot fordi dette gælder «alle» (??) blir det ikke mere rimeligt af dén grund, beklager Anne Lise Flavik :=)

  1. Festivalsjef Anne Lise Flavik har bekreftet at kontraktene er like for alle – også Albert Watson. Men jeg vil tro at de faktiske konsekvensene er mye større for de norske fotografene. Det skal vel noe til at utenlandske fotografer som knapt har stilt ut i Norge tidligere skulle få andre utstillingstilbud som kolliderer med Nordic Light. Så for disse fotografene har den famøse begrensningen knapt noen praktisk betydning.

   Jeg har forøvrig lagt ut en kommentar om denne saken i dag.

   Morten M. Løberg
   Redaktør

 2. says: Mariann

  Så at vandreutstillingen til Norske Naturfotografer var tilstede under Nordic Light. Den er vel så lite «eksklusiv» som det går an, med tanke på at den før NL hadde vært innom så og si alle byer i Norge. Hvorfor skal de da kjøre så knallhardt på eksklusivitet opp mot Apneseth?

Comments are closed.