Saga fotosenter åpnet

(Foto: Elisabeth N. Aanes)

I helga åpnet workshoparrangøren Nord Photography et nytt senter for fotografi på Inderøy i Nord-Trøndelag. Senteret, som har fått navnet Saga, skal bli et kreativt senter for fotografi med verdenskjente fotografer som forelesere.

På Saga vil du etter hvert kunne treffe legender som Joyce Tenneson, Deborah Turbeville, Cig Harvey, Amy Arbus, Sylvia Plachy, Bob Sacha, Jill Enfield med flere.

Første workshop denne uka
10. juli holdes den første workshopen på Saga. Den kjente amerikanske fotografen Cig Harvey, som denne våren hadde utstilling på Stenersenmuseet i Oslo, er først ut. Workshopen er fullbooket og dette er andre gang Cig Harvey holder workshop med Nord Photography. Neste workshop er ” The Constructed Image” med Claire Rosen, deretter følger en ”master-class” med Sylvia Plachy, ”The Narrative portrait” med Amy Arbus, og ”The ABC in portrait-lighting” med Bobbi Lane. Alle Nord Photography´s workshoper er på engelsk, men det er altid med norsktalende assistent.

Prosjektet Saga
I 2009 fant Elisabeth N. Aanes, grunder av Nord Photography, et gammelt nedlagt sagbruk i Nord-Trøndelag. Sagbruket som ble kalt Gammelsaga på lokalmunne, hadde ligget brakk siden 1999. Det besto av et stort tomt areal på rundt 520 kvm med bølgeblikktak, et enormt sikringsskap midt i bygget, glissne vegger, og et gammelt slitt tregulv. I dette noe forlatte bygget fant Aanes sin visjon.

Oppholdsrom og kjøkken. (Foto: Elisabeth N. Aanes)
Oppholdsrom og kjøkken. (Foto: Elisabeth N. Aanes)

Sagbruket lå meget idyllisk til helt nede ved vannkanten på halvøya Sundsøya ved tettstedet Straumen. Straumen er administrasjonssenteret i Inderøy kommune.

– Prosjektet Saga har tatt tre år og det har vœrt mange utfordringer underveis, men visjonen har helt siden jeg fant bygget vœrt å omskape bygget til et moderne workshopsenter for fotografi, med eget fotogalleri, fotostudio, klasserom, kontor og overnattingsmuligheter, sier Elisabeth Aanes.

– Jeg ønsket å skape et senter som inspirerer kreative mennesker til videre vekst. En kreativ havn hvor dyktige forelesere inspirerer, hvor naturskjønne omgivelser gir ro i sjelen, og hvor gode opplevelser og egenpleie står i sentrum, sier hun.

Aanes forteller at hun har fått solid økonomisk støtte fra Innovasjon Norge, diverse lokale sponsormidler og at hun har en meget fleksibel lokalbank i ryggen

Bygget er totalrenovert. Det var et skall uten vann, kloakk, strøm, eller noen form for isolering. Fem måneder etter byggestart finnes nå en overnattingsfløy med seks dobbeltrom. Et flott galleri, oppholdsrom med kjøkken, et stort klasserom og dagslys-fotostudio hører også med. Oppussingen har kostet i overkant av fire millioner kroner.

www.nordphotography.com

More from Morten M. Løberg
Toralf tester kompakt
I siste nummer av Fotografi tester Toralf Sandåker fem kompaktkameraer grundig. Hvilket...
Read More
0 replies on “Saga fotosenter åpnet”