Kenneth Enstad vant Årets Fotograf 2015

Foto: Kenneth Enstad. Førsteplass i fjerde runde

Kenneth Enstad fra Ålesund tok storeslem. Han vant både årets siste runde og Årets Fotograf-konkurransen i sin helhet.

Som hovedvinner av konkurransen vant Kenneth et Canon EOS 5D Mark III, og som premie for sisterunden et Canon Powershot s 200 . Canon er Fotografis hovedsponsor.

Kenneth Enstad (46) jobber som prosessoperatør, en jobb som ikke gir mye rom for kreativitet sier han selv. Jobben er styrt av prosedyrer og faste rutiner. Men Kenneth har alltid hatt behov for å være kreativ.

Sammenlagtvinner Kenneth Enstad mottar premien av Canons Anton Strand Foto: Christine Tolpinrud
Sammenlagtvinner Kenneth Enstad mottar premien av Canons Anton Strand Foto: Christine Tolpinrud

Fra han var ung malte og tegnet han, men da han oppdaget de kunstneriske mulighetene fotografiet ga ham, ble malersakene lagt bort. Han begynte først for alvor å fotografere i 2010 da han kjøpte sitt første digitalkamera. Faren hans var  pressefotograf i Sunnmørsposten, og han fikk tidlig låne utstyr og lære seg å fremkalle bilder i mørkerommet i avisen. Men det var først med digitalkameraet han lærte seg samspillet mellom blender og lukker, og lidenskapen for alvor ble tent.

Fotografering er for Kenneth en kjærkommen fritidsaktivitet. Sine beste motiver finner han i sitt nærområde i Sunnmøres fantastiske natur med sine bratte fjell og  fjorder – her vil han aldri slippe opp for motiver, og det vil alltid finnes nye steder å utforske. Jeg foretrekker fjorden og vannet fremfor de høye fjellene, jeg liker lukten av hav og tang og tare, sier Kenneth. Det er ikke noe annet sted i verden jeg heller vil være, og det er et fint sted for barna mine å vokse opp.

Kenneth Enstad. Foto : May Iren Lorgen Flem
Kenneth Enstad. Foto : May Iren Lorgen Flem

– Jeg planlegger sjelden bildene mine på forhånd, det ligger en spenning i å se hva som dukker opp rundt neste sving når jeg er på tur. Jeg har en avslappet og leken innstilling til det å ta bilder og liker å prøve ut litt mer utradisjonelle ting. Jeg prøver å forenkle bildene så mye som mulig, og er ikke redd for å beskjære hardt. Jeg tror nok at lekenheten og kreativiteten er min styrke som fotograf. Det ligger ingen dypere mening bak motivene. Ved siden av naturmotiver er jeg mest glad i å fotografere mennesker. Jeg liker å treffe nye mennesker og bli kjent med dem. Forlatte hus, Island og Cuba er også noe som fascinerer meg. Drømmen er å kunne leve av å fotografere en dag.

– Dette er første gang jeg deltar i Årets fotograf, det var hovedpremien som lokket. Jeg har to Canonhus fra før som har fått kjørt seg de siste 4-5 årene. De har overlevd mang en sjøsprøyt, men har alltid levert og aldri sviktet. Men nå var de klare for utskifting. Bortsett fra det er jeg ikke spesielt opptatt av utstyr. Bruker mest naturlig lys eller fast kunstig lys, sjelden blits. Jeg redigerer i Lightroom, Photoshop har jeg ikke lært meg ennå.

Kenneth Enstad, som er medlem av Skodje fotoklubb,  ble også Norgesmester i foto i 2014 i NSFF (Norsk selskap for fotografi).

Her kan du se et utvalg av bildene Kenneth har fått poeng for gjennom året:

 

Tags from the story
More from Kristin Skåmedal
Se de beste bidragene fra siste Leserbildet i 2013
Vi i redaksjonen er veldig fornøyde med at Leserbildet-konkurransen vekker så stor...
Read More
0 replies on “Kenneth Enstad vant Årets Fotograf 2015”