Sexy avgangsutstilling på Bilder Nordic

Foto: Iris Egilsdatter

“Shameless” er 35 fotostudenters refleksjoner rundt temaet seksualitet. En pirrende utstilling, i følge Bilder Nordic School of Photography.

Foto: Iris Egilsdatter

“Shameless” utforsker flere av vår tids spørsmål om identitet og  skam. Reproduksjonens enkle funksjon utfordres av hjertets og hjernens kompleksitet. Samiske kvinners seksualitet, å leve med HIV, barns forståelse for seksualitet og kvinners identitet etter brystkreft er noen av temaene studentene har tatt for seg i årets eksemensprosjekt, opplyser Bilder Nordic.

Samisk seksualitet

Iris Egilsdatter er en av utstillerne og hennes prosjekt handler om samiske kvinners seksualitet. I den konservative samiske kulturen er seksualitet et tabubelagt tema ingen snakker om, og som samejente selv ser Egilsdatter et klart behov for å bringe dette opp og fram i lyset. Da temaet for avgangsutstillingen ble satt, var hun veldig klar på hva hun måtte gjøre. Hun dro til Finnmark med en plan om ”å sette samepuppene fri”. Hun skjønte etter hvert at seksualitet er personlig, at det er noe som sitter mellom ørene og ikke nødvendigvis har med nakenhet å gjøre.

Til nå har Egilsdatter fotografert 24 samiske kvinner. Hun poengterer at det var viktig for henne å vise kvinnenes styrke og identitet uten at det ble vulgært. De samiske kvinnene fikk se og godkjenne alle bildene før hun gjorde sitt utvalg. Hun forteller videre at samiske kvinner har mye humor og selvironi, noe som gjorde fotograferingen ukomplisert.

I løpet av prosessen opplevde Egilsdatter at mange kvinner, spesielt i de minst fornorskede områdene, trakk seg i frykt for å bli uthengt. Dette forteller litt om hvor tabubelagt seksualitet er i disse områdene, sier hun. Til tross for dette har hun allerede planlagt å reise tilbake igjen til disse områdene for å fotografere mer.

På avgangsutstillingen “Shameless” vil du se historier fortalt gjennom ulike fotografiske språk som dokumentar, portrett, kunst og mote – både i form av stillbilder og multimediaproduksjoner

Vernissage torsdag 15. mars kl 19.00 i Møllergata 3, 0173 Oslo. Åpningstider: 15-24. mars, 11-19 hverdager og 10-17 i helgen.

 

More from Morten M. Løberg
Lite fittepreik
Besøkende på Nordic Light er visst bare måtelig interessert i Chin Chin...
Read More
One reply on “Sexy avgangsutstilling på Bilder Nordic”

Comments are closed.